31 mai, 2017

Un grup de cercetători americani a reușit să modifice un tip de antibiotic, numit vancomicină, care distruge bacteriile fără să determine dezvoltarea rezistenței bacteriei la antibiotic, anunță un studiu publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Descoperirea este considerată primul pas pentru eliminarea riscului infecțiilor rezistente la antibiotice, una dintre cele mai mari probleme actuale din sănătate.

Cercetătorii de la organizația biomedicală The Scripps Research Institute (TSRI) din Florida au reușit să confere „superputeri” vancomicinei, un antibiotic descoperit în anii 1950 și împotriva căruia patogenii nu au fost capabili să dezvolte rezistență după 30 de ani, scrie Agerpres.


Concret, ceea ce a reușit echipa de cercetători este o modalitate de modificare structurală a vancomicinei, astfel încât să obțină o versiune mai puternică a acestui antibiotic forte.

Următoarea provocare este proiectarea unei forme care să permită sintetizarea vancomicinei modificate printr-un număr mai mici de pași în laborator, având în vedere că actuala metodă necesită 30 de secvențe.

Unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect, Dale Boger, copreședinte al departamentului de chimie la The Scripps Research Institute, consideră că aceasta este partea „cea mai ușoară” a proiectului.

„Medicii ar putea utiliza această formă modificată a vancomicinei fără teamă ca va apărea rezistență”, notează Dale Boger, potrivit căruia partea cea mai grea a fost modificarea acestei molecule, care „poate salva vieți”.


Reaminitm că anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a publicat, pentru prima dată, lista bacteriilor pentru care trebuie dezvoltate urgent noi antibiotice deoarece au devenit tot mai rezistente la actualele tratamente.

Lista OMS

Stadiu critic: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Stadiu înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Stadiu mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: