joi

18 aprilie, 2024

15 martie, 2014

59% dintre români consideră drept “foarte bună” şi “bună” o eventuală declarare ca persona non grata pe teritoriul României a preşedintelui Jobbik, Vona Gabor. Cifra este avansată de o cercetare efectuată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), dată publicităţii vineri.

Conform cercetării IRES, PSD ar fi principalul câştigător al alegerilor europarlamentare din 25 mai, iar Elena Udrea este politicianul cel mai indicat de repondenţi în asociere cu Partidul Mişcarea Populară.

Cercetarea IRES a fost făcută pe data de 13 martie, pe un eşantion de 1.199 de persoane, reprezentativ la nivel naţional. Marja de eroare a sondajului este de ± 2,9%.

Teme de dezbatere publică deturnate de Jobbik


Conform sondajului IRES, principalele teme de dezbatere publică din luna curentă sunt concentrate în jurul pregătirii partidelor pentru alegerile europarlamentare şi a reconfigurării alianţelor politice.

Evenimentele organizate în urmă cu o săptămână, la Târgu Mureş, de Jobbik (Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună, partid politic de extremă dreaptă din Ungaria), cu prilejul Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a încins agenda publică şi a generat schimburi de replici între politicienii români şi cei de naţionalitate maghiară.

Potrivit studiului IRES, intenția de declarare drept persona non grata în România a liderului Jobbik este privită favorabil de peste 50% dintre respondenți.

59% dintre participanţii la studiului IRES apreciază drept “foarte bună” şi “bună” declararea preşedintele Vona Gabor drept persona non grata pe teritoriul României.


În același timp, 32% dintre respondenţi consideră drept proastă şi foarte proastă această iniţiativă.

Cifrele sunt raportate la eşantionul de 40% dintre participanţii la studiu care au auzit despre posibilitatea declarării liderului Jobbik drept persona non grata.

Enigma PMP- nimeni nu ştie cine este preşedintele partidului

În cadrul studiului său, IRES a testat şi notorietatea spontană a personalităţilor cu care respondenţii asociază principalele cinci partide aflate în topul intențiilor de vot. Datele arată că:

PSD este asociat, în cea mai mare măsură, cu Victor Ponta. 57% dintre participaţii la studiu îl indică pe Victor Ponta ca fiind primul nume care le vine în minte când aud de PSD. Printre primii politicieni asociaţi cu partidul se mai numără: Ion Iliescu, Mircea Geoană sau Liviu Dragnea.

PNL este asociat, în cea mai mare măsură, cu Crin Antonescu. 66% dintre participaţii la studiu îl indică pe Crin Antonescu drept primul nume care le vine în minte când aud de PNL. Printre primii politicieni asociaţi cu partidul se mai numără: Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Johannis.

PDL este asociat, în cea mai mare măsură, cu Vasile Blaga. 42% dintre participaţii la studiu îl indică pe Vasile Blaga drept primul nume care le vine în minte când aud de PDL. Printre primii politicieni asociaţi cu partidul se mai numără: Emil Boc, Traian Băsescu, Elena Udrea.

PMP este asociat, în cea mai mare măsură, cu Elena Udrea. 55% dintre participații la studiu o indică pe Elena Udrea drept primul nume care le vine în minte când aud de PMP. Printre primii politicieni asociaţi cu partidul se mai numără: Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu sau Emil Boc.

UDMR este asociat, în cea mai mare măsură, cu Marko Bela, fost preşedinte al Uniunii. 31% dintre participații la studiu îl indică pe fostul președinte al uniunii drept primul nume care le vine în minte când aud de UDMR. Printre primii politicieni asociaţi cu partidul se mai numără: Kelemen Hunor (actualul preşedinte), Laszlo Borbely, Laszlo Tokes, Gyorgy Frunda sau Verestoy Attila.

44% dintre români spun că vin sa voteze la europarlamentare

44% dintre cei chestionaţi susţin că sigur vor merge la vot la alegerile europarlamentare din 25 mai, iar 13% spun că sigur nu vor merge la vot la acest scrutin.

PSD este partidul care, potrivit studiului, ar obţine cele mai multe voturi din partea electoratului la alegerile parlamentare: 41% dintre respondenţi spun că ar vota cu PSD;

17% dintre respondenţi spun că ar vota cu PNL, 14% cu PDL, 9% cu PMP, 6% cu UDMR, 5% cu PPDD, iar 3% cu Forţa Civică.

PSD este partidul indicat drept câştigător al alegerilor europarlamentare, fiind indicat de 61% dintre respondenţi. Pe următoarele locuri se clasează PNL cu 8% şi PDL 6%.

La alegerile europarlamentare din 2009, prezenţa la vot a fost de 27,67%. La alegerile din 2007- primele de acest gen organizate în România, prezenţa la vot a fost de 29,46%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: