22 septembrie, 2020

Un institut de tehnologii inovative va fi creat la Cluj Napoca și va fi unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor alocate prin proiectul Europa Inteligentă, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban, după o întâlnire cu conducerea Universității Babeș-Bolyai (UBB).

“Unul dintre subiecte este cel legat de înfiinţarea la Cluj a unuia dintre institutele care urmează să devină principalele beneficiare ale resurselor financiare disponibile pentru România în cadrul priorităţii Europa Inteligentă. Este clar că în urma acestei discuţii pot să vă spun că la Cluj, şi în colaborare cu UBB şi cu alte universităţi, (…) va fi un institut de tehnologii inovative. Aceasta, cu atât mai mult cu cât Clujul a intrat în finala pentru stabilirea Capitalei inovaţiei”. a spus prmeierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Rectorul UBB, Daniel David, a profitat de vizita premierului și a transmis un mesaj-avertisment către toate partidele: fără investiții în educație, în sistemul preuniversitar, nu există nicio șansă pentru schimbarea României.


Declarația lui Daniel David:

Această întâlnire a avut un rol fundamental, fiindcă noi am abordat două teme care ne interesează. Anume, prima temă – începerea anului universitar, şi era absolut normal să aveam această discuţie, totuşi UBB fiind cea mai mare comunitate academică din ţară, aproape 50.000 de oameni, şi nu e totuna cum începem noul an universitar.

A doua temă, foarte importantă pentru noi, mai ales că este vorba de campanie electorală, şi noi vrem să transmitem un mesaj tuturor partidelor politice, care este rolul educaţiei în proiectul de modernizare a ţării.

În sensul că, noi credem că înainte de a face strategii care mai de care mai deştepte şi mai interesante în diverse domenii, dacă nu reparăm componenta educaţională – şi mă refer la preuniversitar: abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, analfabetismul ştiinţific, problema curricumului etc, iar în mediul problema fragmentării, subfinanţării, distribuţiei inegale pe teritoriul ţării a institutelor de cercetare şi a forţelor academice-, credem că nu avem nicio şansă să facem o schimbare a României.


Reamintim că Danel David este unul dintre cei duri critici ai investițiilor în institute de cercetare pe care le-a anunțat anul acesta ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Oare nu avem deja prea multe institute și prea puțini cercetători, și aceia prost plătiți?”, întreba Daniel David, acre adăuga: „Banii nu trebuie risipiți, ci investiți pornind de la prerechizitele de competitivitate existente regional (în unități de tip „drivers”), nu în „găuri negre” sau în „science-fiction„. Și avem de gând să apărăm public asta! „.

Daniel David: Nu putem aborda serios alte componente strategice, până nu reparăm educația

  • Învățământul preuniversitar ar trebui să se orienteze strategic, cu indicatori măsurabili, spre reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, precum și pe redefinirea curriculumului și a metodelor de predare-învățare/evaluare a elevilor.
  • Până nu reparăm componenta de educație nu putem aborda serios alte componente strategice, iar toate celelalte reforme vor fi sortite eșecului sau vor dura foarte mult.
  • Avem acum o arhitectură comunistoidă a mediului academic, caracterizată prin fragmentare (peste 200 de universități și institute la nivel național), distribuire inegală/inechitabilă în marile regiuni ale țării și subfinanțare cronică. Este necesară o concentrare academică (universități/institute), în același timp cu diferențierea misiunii universităților. Concentrarea ar genera platforme academice puternice, care să genereze inovație și competitivitate, iar diferențierea misiunii ar duce la adaptarea activității universităților la potențialul real și la nevoile comunităților din care acestea fac parte. Odată făcută o arhitectură sănătoasă, putem regândi și finanțarea.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: