joi

18 aprilie, 2024

9 mai, 2023

Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică a fost inaugurat marți, la București, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a unor oficiali europeni. Centrul nu va executa sarcini operaționale în materie de securitate cibernetică, precum monitorizarea și gestionarea incidentelor de securitate cibernetică, ci va îndeplinind sarcini specifice în domeniul industriei, tehnologiei și cercetării în materie de securitate cibernetică și va gestiona gestionând finanțarea atribuită cybersecurity prin
Orizont Europa și din programul Europa digitală.

De asemenea, el va gestiona proiecte privind centrele de operaţiuni pentru securitate, în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european, şi va colabora cu o reţea de centre naţionale de coordonare în scopul creării unui ecosistem pentru inovare şi competitivitate în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.

Centrul de competenţe are sediul temporar în clădirea Campus a Universităţii Politehnica din Bucureşti, urmând ca după parcurgerea tuturor procedurilor, statutul sediului să fie unul permanent.


„De astăzi, Centrul de competenţe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajaţi ai acestuia să lucreze la Bucureşti, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive. În curând, tot aici va fi găzduit şi sediul permanent. Este doar o chestiune de timp până ce vor fi finalizate toate lucrările şi toate procedurile şi atunci centrul va putea să funcţioneze în deplinătatea sa”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Acest centru are ca scop să sprijine inovarea şi politica industrială în domeniul securităţii cibernetice, precum şi să dezvolte şi să coordoneze proiectele UE în materie de securitate cibernetică.

Citat într-un comunicat al Comisiei EWuropene, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a declarat:
„Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică reuneşte resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice şi pentru a ne spori rezilienţa la atacuri. Lucrând împreună, putem construi o lume digitală mai sigură şi mai securizată pentru toţi europenii”, a afirmat comisarul european.

Centrul de competențe de la București va coordona rețeaua  centrelor naționale, entități din sectorul public sau entități cu participare publică majoritară, ce au acces la expertiză în domeniul industriei, tehnologiei și cercetării în materie de securitate cibernetică și ar trebui să fie în măsură să se implice efectiv și să își coordoneze acțiunile cu industria, cu sectorul public și comunitatea din cercetare, contribuind la promovarea și diseminarea programelor educaționale în materie de securitate cibernetică.


Obiectivele Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică:

  • stabilirea recomandărilor strategice pentru cercetare, inovare și diseminare de soluții/aplicații în materie de securitate cibernetică în conformitate cu dreptul Uniunii și stabilirea priorităților strategice pentru activitățile Centrului de competențe;
  • implementarea de acțiuni în cadrul programelor de finanțare relevante ale Uniunii
  • promovarea cooperării și a coordonării între centrele naționale de coordonare, precum și cu comunitatea și în cadrul acesteia
  • când este relevant și oportun, achiziționarea și exploatarea infrastructurii și a serviciilor TIC

Premisele din care a rezultat necesitatea unui Centru de competențe în cybersecurity:

  • Uniunea nu dispune încă de capabilități și capacități tehnologice și industriale suficiente pentru a asigura în mod autonom securitatea economiei și a infrastructurilor sale critice și pentru a deveni un lider mondial în materie de securitate cibernetică.
  • Nivelul de coordonare și cooperare strategică și durabilă între industrii, comunități de cercetare în materie de securitate cibernetică și guverne este insuficient.
  • Uniunea suferă din cauza investițiilor insuficiente și a accesului limitat la know-how, competențe și dotări în materie de securitate cibernetică și puține rezultate în domeniul cercetării și inovării în materie de securitate cibernetică în Uniune sunt transpuse în soluții comercializabile sau implementate pe scară largă în economie.

Cu ce se va ocupa concret Centrul

  • Va fi principalul instrument de a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică și pentru a implementa proiectele și inițiativele relevante, împreună cu rețeaua.
  • Centrul de competențe va gestiona sprijinul financiar în materie de securitate cibernetică din programul-cadru pentru cercetare și inovare – Orizont Europa și din programul „Europa digitală”.
  • Va genera sinergii și coordonarea sprijinului financiar pentru inițiativele Uniunii în domeniul cercetării și dezvoltării, inovării, tehnologiei și dezvoltării industriale în materie de securitate cibernetică și ar trebui să evite suprapunerile inutile.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: