joi

18 iulie, 2024

19 decembrie, 2022

Într-o clădire de birouri situată la periferia orașului Zaporojie se află o armă decisivă a rezistenței ucrainene, o armă esențială în efortul de a câștiga războiul cu armata rusă. Se numește Delta și este un pachet software dezvoltat de programatori ucraineni.

Delta oferă forțelor armate ucrainene un avantaj esențial în acest război: poate arăta clar câmpul de luptă, poate prezice mișcările forțelor inamice și ajută la executarea de lovituri precise și rapide.

Un reportaj The Guardian:

Războiul viitorului


În interiorul clădirii, ”arma” apare pe o duzină de ecrane de computer – imagini actualizate constant ale câmpului de luptă în evoluție din sud. Cu un singur clic în meniu, harta este populată cu puzderie de diamante portocalii, arătând poziționările rusești.

Imaginile dezvăluie unde sunt ascunse tancuri și artilerie, prezintă detalii ale unităților și soldaților dislocați în regiunile ocupate culese de pe rețelele de socializare. Alegerea unei alte opțiuni din meniu aprinde săgeți roșii pe ecran care prezintă progresia coloanelor blindate rusești.

Mărind harta, pe ecran se afișează imagini din satelit ale terenului în detalii clare.

Multe scene din războiul din Ucraina amintesc de primul război mondial, cu rețele de tranșee noroioase și câmpuri npline de gropi de obuze.


Dar conflictul din Ucraina este, de asemenea, și teren de încercare pentru războiul viitorului, în care informațiile sunt difuzate într-o formă utilizabilă instantaneu către soldați, care rămân critici pentru victorie sau înfrângere.

Ucraina are 7 centre Delta

Vitali, expert în informatică la Centrul de inovare și dezvoltare a tehnologiilor de apărare al Ministerului Apărării, spune că Ucraina are un avantaj dat de cultura politică mai tânără, mai puțin ierarhizată.

„Cele mai mari diferențe dintre armata rusă și armata ucraineană sunt legăturile orizontale dintre unități”, a spus Vitali. „Câștigăm în principal pentru că noi, ucrainenii, suntem în mod natural comunicatori pe orizontală”.

Suita de birouri din Zaporojie găzduiește unul dintre șase „centre de conștientizare a situației” pe care forțele armate ale Ucrainei le-au înființat pe diferite fronturi. Un al șaptelea centru este înființat în Donbas.

Situl din Zaporojie, susținut de un om de afaceri local, a trebuit să se mute în mod repetat din motive de securitate și logistică. Acesta urmează să fie transferat într-o locație permanentă, amenajată luna aceasta în subteran.

Programul Delta este condus de Centrul de inovare al Armatei, al cărui personal a fost atras în mare măsură dintr-o organizație programatori și operatori voluntari de drone numită Aerorozvidka (recunoaștere aeriană – n. red.).

O atmosferă de facultate de informatică, nu una de unitate militară

Tatiana, un alt oficial al Centrului de inovare, a spus că natura originilor sale, ca parteneriat public-privat, oferă organizației, de asemenea, un avantaj.

„Oamenii care lucrează aici nu sunt birocrați de la ministerul apărării, sunt din sectorul privat care au fost mobilizați pentru a servi în armată. Oamenii au început să lucreze la Delta cu propriile minți și mâini, având această cultură a dezvoltării. Procesul creativ are un cerc scurt: îl dezvolți, îl testezi, îl lansezi.”, explică Tatiana

Delta a fost prezentată pentru prima dată statelor membre NATO la sfârșitul lunii octombrie, fiind dezvoltată de programatorii Aerorozvidka în 2015 și implementată la o scară tot mai mare în ultimii patru ani. Între timp, o mare parte a Aerorozvidka a fost absorbită în Centrul de inovare al Armatei Ucrainei.

Originile sale informale sunt evidente în interiorul centrului din Zaporojie, în care atmosfera este una de facultate de informatică, nu de unitate militară.

Singura persoană în uniformă este un ofițer de informații militare, sergentul Shlomo.

Un birou este transformat în atelier de drone, unde doi ingineri lucrează la perfecționarea unui mecanism de eliberare a bombei atașate pe quadcoptere cumpărate din comerț.

Mecanismul de eliberare și tailfin-ul pentru bombe sunt realizate pe imprimante 3D. Lângă uşă sunt stivuite cutii cu bombe perforatoare.

Un alt birou găzduiește Departamentul de informații cu sursă deschisă (Osint), unde o jumătate de duzină de tineri citesc postările de pe rețelele sociale ale militarilor ruși, extrag informații despre dată și locație și transmiteau rezultatele în Delta.

Un ecran arăta câțiva soldați din Daghestan în ipostaze marțiale adoptate pentru cameră. Informațiile extrase din imagini despre unitatea celor care își fac selfi-uri sunt accesibile după câteva minute printr-un singur clic pe harta Deltei. Soldații din Daghestan sunt în Melitopol, un oraș cucerit de Rusia în sud, care a devenit unul dintre puncte focale ale ofensivei ucrainene pe frontul de sud.

Tabla albă din biroul Osint consemna faptul că era ziua 280 de război, dată până la care se estima că 88.880 de ruși au murit. „Dă-i naibii” este mesajul zilei scris cu marker lângă această cifră.

Celelalte canale principale de informare care circulă în Delta provin din imaginile prin satelit furnizate de partenerii NATO, care au oferit fundația hărții câmpului de luptă; filmări cu drone (inclusiv pe timp de noapte), care sunt încărcate zilnic; fotografii și informații furnizate de o rețea de informatori din spatele liniilor rusești.

Toate aceste informații sunt încorporate în straturi pe harta câmpului de luptă prezentat de Delta, care este live și accesibil utilizatorilor săi militari prin comunicațiile oferite de Starlink.

Pe ecran, Melitopol avea cea mai mare concentrație de puncte portocalii și săgeți roșii, arătând coloane rusești în mișcare.

„Acum înțelegem rutele lor și cum acestea s-au schimbat în timp. Ei folosesc Melitopol ca important centru logistic și încercăm să înțelegem scopul real al mișcărilor”, explică cineva din birou.

Sunt urmărite în special imagini cu tancuri și poduri mobile, care ar putea anunța intenția de a organiza un atac iminent, ceea ce ar ridica un steag roșu în camerele de chat Delta.

O mică armată sovietică nu poate câștiga împotriva unei mari armate sovietice. A trebuit, deci, să evoluăm

În fiecare zi, fiecare dintre cele 7 centre de informare întocmește un rezumat al celor mai recente evoluții din sectorul său. Un briefing online, la ora 18:00, rezumă rapoartele iar participanții discută concluziile.

„O mică armată sovietică nu poate câștiga împotriva unei mari armate sovietice. Trebuie să evoluăm. Trebuie să fim deștepți. Sarcina principală a războiului pentru Ucraina este acum să se transforme dintr-o armată sovietică într-una NATO. Trebuie să schimbi armata la una orizontală.” spune singurul ofițer din centrul Zaporojie.

Acea schimbare a fost o luptă în sine. Armata ucraineană a crescut din predecesorii săi sovietici, iar mulți dintre ofițerii săi mai în vârstă au fost modelați de această experiență.

În 2020, generalii chiar au închis unitatea Aerorozvidka, care a fost reînființată de Ministerul Apărării ca Centru de inovare doar cu câteva luni înainte de invazia Rusiei.

Frontul Donbas este ultimul care și-a înființat propriul Centru de conștientizare a situației, în parte din cauza rezistenței din cadrul armatei și, ca urmare, a suferit cel mai mult din cauza lipsei de coordonare, spun oficiali ucraineni. „A fost un haos total”, a spus unul dintre oficial.

Analist britanic despre armata rusă: Ma nivel uman sunt încă foarte sovietici

Nick Reynolds, analist de război al Royal United Services Institute din Londra: „Există câteva centre de excelență în cadrul forțelor armate ucrainene, dar nu este încă un standard. Cultura militară impusă de Uniunea Sovietică aruncă încă o umbră foarte lungă.”

Cu toate acestea, analistul britanic afirmă că ucrainenii au fost cu mult înaintea forțelor ruse în a-și face forțele mai conectate și mai agile. „În cele din urmă, partea rusă nu și-a schimbat fundamental structurile sau practicile. Au un anumit nivel de capacitate tehnologică, dar la nivel uman sunt încă foarte sovietici.”

Delta – o luptă paralelă cu mentalități

Un raport NATO din 30 noiembrie despre programul Delta al Ucrainei, văzut de The Guardian, a remarcat că software-ul nu este încă adoptat oficial de forțele armate ale Ucrainei și, prin urmare, nu este folosit universal.

Asta înseamnă că informațiile împărtășite de aliații NATO nu ajung până la toți comandanții militari regionali.

”Info-războinicii” de la Centrul de inovații Zaporojie spun că acum încalcă doctrina oficială a armatei ucrainene prin stabilirea de legături orizontale între unitățile militare cu ajutorul programului Delta.

„Nu putem rescrie doctrina și în același timp să luptăm. Asta e, vom scrie doctrina după victorie”, a spus Tatiana.

Între timp, Centrul de inovare le cere donatorilor de arme occidentali să pună la dispoziție protocoalele software care ar permite ca noile sisteme de arme să fie conectate fără probleme în Delta. „Aceasta este marea poveste pe care o scriem și care va schimba războiul. Armele noastre sunt computerele. Gloanțele noastre sunt informațiile.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: