Liderii NATO urmează să aprobe noi planuri de descurajare și apărare care remodelează răspunsul aliaților la potențiale atacuri. Cu șase zile înainte de summitul de la Vilnius (11-12 iulie), oficialii alianței finalizează detaliile.
Membrii sunt așteptați să „aprobe trei planuri regionale, care explică ce trebuie să facă fiecare națiune – în funcție de geografia acelor regiuni – pentru a descuraja și a se apăra în toate domeniile – spațiu, cibernetic, terestre, maritime, aeriene”, afirma luni amiralul Rob Bauer (foto), preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), la Bruxelles.
După ce planurile vor fi aprobate, statele membre NATO și personalul militar al alianței le vor face executabile prin exerciții și investiții.
La summit-ul NATO de la Madrid de anul trecut, membrii au convenit să-și sporească prezența pe Flancul Estic pentru a descuraja posibilele atacuri și pentru a crește pregătirea apărării. La Madrid, membrii alianței au convenit noul model de forță de pe Flancul Estic, care ar antrena 300.000 de soldați NATO pe teritoriul alianței ce ar putea fi dislocați în etape, în termen de trei, zece și treizeci de zile.
În prezent, potrivit șefului adjunct al Statului Major pentru Operațiuni SHAPE, generalul-maior Matthew Van Wagenen, aceste planuri includ aproximativ 40.000 de militari aflați sub comanda Comandantului Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR), plus 100 de avioane și 27 de nave din Marea Baltică și Marea Mediterană.
Cele trei planuri regionale
Noile planuri ale NATO sunt în lucru din 2018, după ce Rusia a anexat Crimeea, iar Occidentul a conștientizat că măsurile în vigoare la acel moment sunt insuficiente pentru a face față amenințărilor de securitate în evoluție.
„Am înțeles că NATO trebuie să își reorienteze apărarea colectivă”, afirmă amiralul Rob Bauer, citat de Euractiv. În consecință, Alianța a conceput 3 planuri regionale:
- Un plan acoperă Nordul Înalt și Atlanticul, condus de Comandamentul Forțelor Comune din Norfolk, în SUA.
- Un plan regional central, condus de Comandamentul Forțelor Aliate din Brunsunn, Țările de Jos, va acoperi Țările Baltice și Alpii.
- Al treilea plan acoperă sud-estul alianței militare, inclusiv Marea Mediterană și Marea Neagră, cu o comandă la Napoli, Italia.
Statele membre trec sub comandă NATO forțe naționale
După aprobarea de principiu așteptată la Vilnius, se va decide structura forței, inclusiv numărul de trupe și echipamente aflate în alertă de pregătire ridicată.
Săptămâna trecută, membrii NATO s-au angajat ca un anumit număr de trupe și echipamente din propriile forțe armate să fie plasate sub comanda NATO.
Avertisment: eficiența planurilor depinde de investiții naționale
Eficiența planurilor de apărare depinde însă de investițiile naționale. Toți membrii Alianței „trebuie să lucreze pentru a ajunge la un număr mai mare de forțe, cu o pregătire mai mare, să exerseze planurile, să cumpere capacitățile necesare, sp recruteze, să pregătească forțele și să refacă stocurile de muniții și armament”, afirmă amiralul Bauer, fără a preciza ce și câte resurse sunt necesare.
„Dacă toate investițiile sunt făcute de națiuni și dacă toate au pregătirea pe care o cerem, vom avea operaționalizare deplină a planurilor”, asigură Rob Bauer.
Dar atingerea acestui obiectiv, precizează amiralul, „va dura timp, o cantitate considerabilă de ani pentru a ajunge acolo, nu se va face peste noapte”. El a spus că există optimism, deoarece membrii ”se apropie mai mult de obiective comparativ cu anii precedenți”.
2% din PIB pentru Apărare devine ”minim 2% din PIB”
Amiralul Rob Bauer a cerut, din nou, creșterea cheltuielilor pentru apărare, deoarece acest lucru va afecta în mod direct operaționalizarea planurilor.
La summitul din iulie, membrii NATO sunt de asemenea așteptați să „să fie de acord cu un nou angajament de investiții în apărare, cu 2% nu ca plafon pe care ne străduim să-l atingem, ci 2% din PIB ca minim pe care trebuie să-l investim în apărarea noastră”, spunea săptămâna trecută secretarul general Jens Stoltenberg.
Acest angajament include o țintă de a investi 20% din cei 2% în echipamente. În prezent, majoritatea membrilor NATO nu ating ținta de 2% din PIB alocat Apărării.
Amiralul Rob Bauer a mai spus că trebuie să fie mai multe investiții în apărarea aeriană, deoarece războiul din Ucraina ne-a reamintit cât de crucial este să controlăm cerul în cazul unui război convențional.
Statele baltice au solicitat recent mai mult sprijin, inclusiv „apărare aeriană rotativă” pe teritoriile lor și caută să achiziționeze noi sisteme anti-aeriene. Berlin și alte 16 țări vor achiziționa împreună sisteme de apărare aeriană în cadrul Inițiativei European Sky Shield (ESSI), iar luna trecută Franța a convocat o conferință pentru a aborda problema.
Cuvântul de ordine: Flexibilitate
După invazia Rusiei din Ucraina, membrii NATO de pe Flancul Estic au cerut aliaților să-și consolideze prezența în cadrul EFP (Eastern Forward Presence) ca o mișcare de descurajare a Rusiei. Săptămâna trecută, Germania a anunțat o creștere a prezenței în Lituania, după ce a promis anterior trupe pre-poziționate pe teritoriul său.
Amiralul Rob Bauer spune însă că „ar fi precaut să nu avem toate forțele fixate pe Flancul Estic”, în caz că inamicul vine din altă parte”. El se așteaptă în schimb la „flexibilitate” de la membrii NATO, adică la posibilitatea de a muta rapid trupe acolo unde e nevoie.
În comparație cu perioada Războiului Rece, „frontul a devenit acum mult mai întins și mai diversificat”, de unde și nevoia de a pune în aplicare planuri în cele cinci domenii”, argumentează amiralul olandez.
***