România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

3 martie, 2021

Pregătirea procesului de reformă și lipsa experților IT au reprezentat principalele obstacole în calea implementărilor proiectelor de digitalizare, a declarat miercuri Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, în cadrul conferinței anuale de taxe organizată de PwC România.

”Cel mai important lucru pe care l-am constatat este că a lipsit o pregătire a procesului de reformă. Lucrurile nu sunt simple și implementarea nu începe pur și simplu. Trebuie să ai o foaie de parcurs foarte clară, obiective bine marcate și responsabilități foarte clar deficite”, a precizat Mirela Călugăreanu.

În plus, din analiza internă a instituției a reieșit că proiectele de anvergura celor privind digitalizarea nu pot fi realizate de ”70-80 de oameni”, Fiscului lipsindu-i expertiză în domeniul IT.


”Mă refer la expertiză internă. Ne-au lipsit specialiștii în zona IT și mă refer la specialiștii care să cunoască noile tehnologii și care împreună cu direcțiile de business să poată implementa proiectele majore. (…) Am încredere că foarte curând vom avea și noi la nivelul aparatului central al agenției angajați calificați în domeniul IT”, a precizat președintele ANAF.

(Citiți și: ”Interviu Sabin Sărmaș – președintele Autorității de Digitalizare: La ANAF sunt vreo 500 de aplicații; multe platforme trebuie transformate cu totul; partajarea datelor între instituții va fi impusă prin sancțiuni”)

Cele șapte proiecte de digitalizare pe care ANAF își propune să le finalizeze în acest an:

  • SAF-T – fișierul standard de raportare pentru taxe;

Printre beneficiile SAF-T se numără eficientizarea inspecțiilor fiscale, uniformizarea abordării în cadrul acestora, minimizarea erorilor umane la nivel de date, creșterea colectării, transmiterea facilă a datelor, generalizarea rambursărilor TVA cu control ulterior, o conformare mai ușoară, precum și proceduri mai ușoare care să elimine inechitățile și competiția neloială în rândul contribuabililor.

(Citiți și: ”Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare”)

ANAF își propune să finalizeze acest sistem, în urma consultărilor cu mediul de afaceri, la sfârșitul lunii iulie. Tot atunci ar urma să înceapă un proces pilot prin care se vor putea înrola în sistem marii contribuabili. Sistemul va deveni obligatoriu pentru aceștia la 1 ianuarie 2022.


”Desigur, vizăm și celelalte categorii de contribuabili, dar adaptarea sistemelor informatice necesită timp. La momentul acesta vedem o etapizare a implementării SAF-T în România”, a precizat Mirela Călugăreanu.

  • TRAFIC Control – sistemul informatic de monitorizare a tranzacțiilor intra-comunitare de bunuri;
  • sistemul informatic NOES – Nivelul Operativ al Executării Silite;
  • sistemul informatic One Stop Shop;

Obiectivul acestui sistem este de a facilita comerțul transfrontalier și de a combate frauda TVA.

  • extinderea sistemului informatic aferent schimburilor de informații între statele membre ale Uniunii;
  • optimizarea sistemului informatic VIES_RO;

Principalul obiectiv al sistemului informatic VIES_RO (Value Added Tax Information Exchange Sistem) îl constituie crearea unui cadru și a unui mecanism eficient în creșterea încasărilor fiscale prin combaterea evaziunii fiscale generate de societățile comerciale înregistrate în scop de TVA. Din punct de vedere funcțional, principala menire a sistemului VIES_RO constă în realizarea schimbului de informații privind livrările intracomunitare, deoarece fiind vorba de operațiuni scutite de TVA, această taxă trebuie colectată în statul membru de destinație a mărfii.

Facturarea electronică, operațională în iulie

În ceea ce privește ”restanțele” acumulate de ANAF, Mirela Călugăreanu a precizat că Fiscul speră să finalizeze proiectele de anvergură în acest an.

”Case de marcat, factura electronică și TRAFIC Control, toate cele trei proiecte avansează și să știți că s-au depus și se depun eforturi semnificative pentru dezvoltarea sistemelor informatice”, a comentat șefa ANAF.

În privința interconectării caselor de marcat, operațiunea ar urma să fie încheiată până la jumătatea acestui an.

”În prezent se realizează evaluarea celor două produse informatice deja construite pentru a alege soluția tehnică optimă. În primul semestru al acestui an e clar că vor fi interconectate casele de marcat”, a precizat Mirela Călugăreanu.

Factura electronică reprezintă ”o prioritate pentru acest an”, iar TRAFIC Control, finanțat prin POCA, are termen de finalizare martie 2022.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: