marți

19 martie, 2024

1 mai, 2017

Universităţile „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timișoara şi Academia de Studii Economice, reunite în „Consorțiul Universitaria”, îl acuză pe ministrul Cercetării că, prin acțiunile sale, „riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare”.

Cele cinci mari universităţi cer premierului Sorin Grindeanu demiterea ministrului Cercetării Șerban Valeca, într-o scrisoare deschisă, explicând faptul că acesta a desfiinţat multe dintre organismele subordonate Consorțiului Universitaria, cu atribuții în cercetare.


„Odată cu instalarea ministrului Cercetării şi Inovării, domnul Şerban Valeca, au fost desfiinţate toate consiliile consultative cu atribuţii în cercetare şi care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării şi Inovării. (…) Consiliile au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci şi respectarea unor standarde profesionale şi morale ridicate, în corelare cu practicile internaţionale”, se spune în scrisoarea adresată premierului, citată de Mediafax.

România ar urma să fie „izolată pe o lungă perioadă de timp. Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetării şi Inovării decuplează cercetarea românească de la contextul internaţional. Mai mult, şansele tinerilor de a se impune şi dezvolta în lumea ştiinţifică sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanţă totală în ceea ce priveşte finanţarea cercetării româneşti”, a precizat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

„Deşi Consorţiul Universitaria se remarcă prin cea mai bogată producţie ştiinţifică, adică peste 50% din cercetarea existentă la nivel naţional, universităţile din Consorţiu sunt reprezentate în mai puţin de 10% din structura nominală a consiliilor. Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universităţi care nu au fost niciodată incluse în clasamentele internaţionale, au privilegiul unei prezenţe semnificative în cadrul acestor consilii”, spun reprezentanții universităţilor.

Rezultatul deciziilor ministrului Cercetării Inovării ar fi acela că „toate eforturile întreprinse în ultimii ani, care au vizat nu doar creşterea reputaţiei cercetării româneşti, ci şi alocări financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil”, se spune în documentul citat.


Procesul de constituire a consiliilor consultative a fost coordonat în 2016 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi „a cuprins etape consolidate prin intermediul unui dialog continuu cu mediul de cercetare din ţară şi din Diaspora. Astfel, consiliile numite în 2016 au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci şi respectarea unor standarde profesionale şi morale ridicate, în corelare cu practicile internaţionale”, spune scrisoarea deschisă a Consorţiul Universitaria adresată premierul României.

„Cred că, pe termen mediu şi lung, ceea ce se întâmplă acum poate duce la o subminare a instituţiilor româneşti de cercetare şi, prin aceasta, la subminarea credibilităţii României şi a securităţii naţionale”, a mai declarat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti citat de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: