marți

19 martie, 2024

24 aprilie, 2017

Consorțiul „Universitaria” atrage public atenția asupra unor derapaje cu impact major asupra învățământului superior și cercetării din România și a elaborat o listă de revendicări pe care dorește să o impună ministerelor de resort.

Consorțiul „Universitaria” este format din cele mai importante universități din România:

  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
  • Universitatea din București
  • Universitatea de Vest din Timișoara
  • Academia de Studii Economice din București

Depolitizarea Consiliului Național al Rectorilor

Cele cinci universități s-au retras din Consiliul Național al Rectorilor și anunță, printr-un comunicat transmis luni, că nu vor reveni decât în următoarele condiții:

  • depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influențe de natură politică
  • modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități în funcție de numărul de cadre didactice, studenți și de activitatea de cercetare

Alte revendicări ale Universitaria:

  • necesitatea adoptării unei strategii universitare naționale unitare, bazată pe standardele unei educații de calitate
  • Consorțiul solicită public Ministerului Educației Naționale implicarea Consorțiului „Universitaria”, prin reprezentanții săi, în întreg procesul de elaborare a noii legi a educației, anunțată ca demers al MEN. Membrii Consorțiului vor elabora o serie de documente de politici publice, care să vină cu soluții de viziune asupra educației naționale.
  • proces riguros de evaluare a școlilor doctorale, bazat pe o metodologie robustă. Consorțiul „Universitaria” consideră necesară implicarea necondiționată a reprezentanților săi în elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât să se asigure atât mecanismul transparenței și al consultării publice, cât și valoarea adăugată certă, pe care universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” o pot oferi.
  • de asemenea, Consorțiul își exprimă o reală îngrijorare cu privire la faptul că noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării și Inovării sunt departe de a asigura o reprezentativitate reală a sistemului de cercetare din România. Astfel, în condițiile în care cele cinci instituții de învățământ superior realizează cea mai solidă activitate de cercetare și au un număr însemnat de studenți și de cadre didactice, reprezentarea acestora este de sub 10% din întreaga componență a consiliilor.
  • rectorii celor cinci universități atrag atenția asupra subfinanțării sistemului național de educație, fapt care generează un impact major asupra competitivității României în plan internațional.
  • Recenta alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licență 2017 a dezavantajat unii membri ai Consorțiului „Universitaria”, care consideră că nu există justificare pentru această decizie arbitrară a Ministerului Educației Naționale, mai menționează comunicatul Universitaria.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: