20 octombrie, 2019

Boris Johnson a trimis la Bruxelles, după votul de sâmbătă din Camera Comunelor, trei scrisori oficiale, scrie The Guardian:

  • în prima, nesemnată și considerată ca fiind din partea Parlamentului, cere amânarea ieșirii din UE până la 31 ianuarie 2020, așa cum i-au impus deputații
  • a doua este o scrisoare explicativă din partea ambasadorului Marii Britanii la UE
  • a treia este o scrisoare personală și semnată în care explică de ce el, premierul, este împotriva solicitării de amânare a Brexitului

Parlamentul de la Londra votase sâmbătă pentru amânarea ieșirea Marii Britanii din UE până după adoptarea legislației prin care s-ar implementa acest acord convenit cu Bruxellesul. Efectul – premierul Boris Johnson, eraa obligat  ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat sâmbătă seară că a primit din partea Parlamentului de la Londra o cerere de amânare a Brexitului – scrisoare care nu era, însă, semnată de premierul Johnson.
„Voi începe consultările cu liderii UE privind modalitatea de a reacţiona”, a adăugat Donald Tusk pe contul său de Twitter.

Comisia Europeană ”ia notă asupra votului dat astăzi de Camera Comunelor asupra aşa-numitului amendament Letwin, ceea ce înseamnă că acordul de retragere (din UE) nu va mai fi supus astăzi votului”, a scris pe Twitter și purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva.

”Guvernului britanic îi revine să ne informeze cât mai rapid posibil asupra paşilor următori”, a completat ea.

Ce conține a doua scrisoare

Camera Comunelor a decis sâmbătă să nu voteze acordul pentru Brexit până când legislație de implementare nu va fi adoptată.

(Citiți și: „Brexit / Camera Comunelor a votat un amendament ce l-ar obliga pe premier să ceară amânarea ieșirii din UE. Boris Johnson respinge orice amânare”)


În mesajul semnat, Boris Johnson avertizează asupra „impactului coroziv” al unei eventuale prleungiri a amânării și atrage atenția că „o extindere suplimentară ar dăuna intereselor Regatului Unit și celor ale partenerilor din UE și relația dintre noi”.

De asemenea, el își exprimă încrederea că legislația Brexit va fi adoptată până la 31 octombrie, astfel încât retragerea din Uniune va putea avea loc la termenul fixat inițial și dorit de el.

John McDonnell, unul dintre liderii Partidului Laburist, de opoziție, care l-a acuzat pe premier că „tratează cu dispreț Parlamentul și instanțele”.

„Refuzul său  infantil de a semna scrisoarea confirmă ceea ce am bănuit întotdeauna, că Johnson se consideră mai presus de lege și de răspundere”, a mai spus McDonnell, într-un mesaj pe Twitter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: