sâmbătă

20 iulie, 2024

9 februarie, 2023

Liderii UE l-au primit joi cu căldură pe Volodimir Zelenski la summit-ul Consiliului UE, oferind un moment teatral de sprijin al aliaților occidentali într-o perioadă în care Ucraina se pregătește pentru anticipata ofensivă rusă.

Liderul ucrainean a sosit la Bruxelles după escale la Londra și la Paris, unde miercuri a încercat să obțină promisiunea furnizării de avioane de luptă către Ucraina.

Înainte de participarea la reuniunea de la Consiliu, Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul European.

Trei motive pentru o vizită la Bruxelles


Prezența lui Volodimir Zelenski la Bruxelles a repus practic pe primul loc Ucraina între subiectele discutate de o Uniune ce pare acum mai preocupată să gestioneze războiul subvențiilor cu Statele Unite sau divergențele interne legate de oportunitatea unor noi credite comune pentru finanțarea Green Deal Industrial.

În contrapartidă, UE întârzie cu a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei și cu livrările de armament greu în Ucraina.

Această din ultimă chestiune – nevoia de a crește ritmul și calitatea livrărilor de armament – a fost una dintre mizele vizitei la Bruxelles. „Avem mare nevoie acum, de ieri, de artilerie cu rază lungă de acțiune, de toate tipurile de muniție de artilerie. În ceea ce privește tancurile, decizia a fost luată de mai multe state membre, dar nu avem tancuri deocamdată – acest lucru trebuie accelerat”, afirmă oficiali ucraineni.

După ce a câștigat promisiunile tancurilor de luptă occidentale în ultimele săptămâni, Volodimir Zelenski s-a concentrat acum pe încercarea de a asigura aprovizionarea cu rachete cu rază mai lungă de acțiune și avioane de luptă. Chestiuni discutate miercuri cu Marea Britanie și, cu siguranță, și joi cu aliații europeni.


Noile sancțiuni împotriva Rusiei au fost de asemenea discutate la Bruxelles. Volodimir Zelenski a încercat să-i preseze pe liderii UE să includă sectorul nuclear rusesc, mai precis pe Rosatom, în următorul pachet de sancțiuni.

Statele membre ale UE lucrează – de mai bine de 2 luni – la o a zecea rundă de sancțiuni, care, potrivit oficialilor și diplomaților UE, ar trebui să fie gata în jurul datei de 24 februarie.

Consiliul UE a luat pauză după o oră de discuții cu Volodimir Zelenski

Întâlnirea celor 27 lideri UE cu Volodimir Zelenski a durat mai puțin de o oră și doar câțiva lideri ai UE – din Suedia, Țările de Jos, Spania, Slovacia și Polonia – au avut ocazia să ia cuvântul și să se adreseze direct președintelui ucrainean.

Premierul olandez, Mark Rutte, a menționat implicarea lui Vladimir Putin în doborârea zborului MH17.

În răspunsul său, Volodimir Zelenski a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană împotriva atacurilor cu drone și a cerut liderilor UE să sancționeze Rosatom.

Liderii UE, împărțiți în 4 grupe pentru discuții ”bilaterale”

Liderii UE s-au împărțit în patru grupuri pentru întâlniri cu președintele Zelenski, lucrările Consiliului fiind reluate în jurul orei locale 16.30.

Prima grupă a inclus Spania, Italia, Polonia, România, Țările de Jos și Suedia.

Al doilea grup a fost compus exclusiv din susținători înfocați ai Ucrainei: Estonia, Letonia, Finlanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia.

Al treilea grup a fost format din țări care își exprimă în mod tradițional îngrijorarea cu privire la sancțiuni de amploare împotriva Rusiei: Austria, Ungaria, Croația, Bulgaria, Slovenia, Grecia și Cipru.

În cele din urmă, Portugalia, Malta, Irlanda, Belgia, Luxemburg și Lituania vor forma a patra grupă.

Liderii Germaniei și Franței nu sunt incluși în grupuri pentru că s-au întâlnit singuri miercuri seară cu Volodimir Zelenski la Paris.

Întâlnirile sunt programate pe parcursul a două ore, Consiliul urmând apoi adopte și să dea publicității poziția referitoare la Ucraina.

Consiliul va discuta apoi tema migrației și teme economice.

Volodimir Zelenski: Vizitele de la Londra și Paris au dat rezultate

„Cred că vizita noastră la Londra a dat rezultate și ne-am îndreptat spre decizia privind rachetele cu rază lungă de acțiune și pregătirea piloților noștri”, a declarat presei Volodimir Zelenski. El a sugerat că și alte acorduri „care nu sunt publice, dar sunt pozitive”, au fost, de asemenea, încheiate în timpul vizitei sale în Marea Britanie, miercuri.

În mod similar, Zelenski a descris cina de miercuri seara cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz drept „foarte puternică, o întâlnire foarte importantă”, adăugând că a perceput o „impresie pozitivă” atunci când a vorbit despre viitoarea ofensiva rusă.

Despre deschiderea negocierilor de aderare

În ceea ce privește candidatura Ucrainei la UE, Volodimir Zelenski a spus că speră că vor putea începe să deschidă „dialogul despre viitorul nostru în UE” în acest an, nu în ultimul rând pentru că este o modalitate de a motiva armata.

Dar Ursula von der Leyen a refuzat să avanseze un termen pentru momentul în care vor începe negocierile privind aderarea la UE.

„Nu există o cronologie rigidă. Este un proces bazat pe merit”, a spus Ursula von der Leyen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: