cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Conferințele cursdeguvernare.ro / Cele 3 mari imperfecțiuni ale României care împiedică investițiile străine. Ce spun Valentin Lazea, Leonard Orban și Ionuț Dumitru

13 mai, 2013

România se confruntă cu trei mari imperfecțiuni care împiedică investițiile străine, acestea fiind infrastructura deficitară, instituțiile neperformante ale statului și nivelul scăzut al inovării, a declarat luni economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, la prima ediție a Conferințelor cursdeguvernare.ro.

”Raportul competitivității globale arată că România are cel puțin trei imperfecțiuni mari: infrastructură, instituții și inovare. Problema cea mare este că, în timp ce inovarea ține de stadiul superior al factorilor de producție, infrastrcutura și instituțiile țin de stadiul de bază, stadiul primar. O țară, ca să decoleze în prima fază a evoluțiilor economice, trebuie să aibă infrastructură și instituții bune”, a spus Lazea, care a precizat că afirmațiile sale sunt făcute în nume personal, neimplicând neapărat poziția BNR.

El a arătat că imperfecțiunile menționate explică decalajul dintre România și celelalte state din zonă, în privința investițiilro străine.


”Aceasta explică de ce la noi au venit investitorii mai târziu și în număr mai mic decât în țările din jurul nostru”, a mai spus Valentin Lazea la conferința găzduită de BNR.

În context, economistul a atras atenția că investițiile străine au adus României dezvoltarea domeniilor în care acestea s-au făcut, în timp ce domeniile în care capitalul străin a fost împiedicat, precum turismul, au stagnat.

”Cei care căinează sectorul bancar sau siderurgic că l-am privatizat cu investitori străini n-au decât să se uite ce am făcut cu sectorul turismului, care a fost închis investitorilor străini”, a afirmat Valentin Lazea.

Leonard Orban: Comisia Europeană cere României o nouă strategie de întărire a capacității administrative

Leonard Orban

În privința dezvoltării capacității administrative a instituțiilor statului, fostul comisar european pentru multilincvism, Leonard Orban, a subliniat că Executivul European solicită în mod expres Româneii să-și întărească administrația, drept condiție pentru absorbția fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020.


”Comisia Europeană ne-a cerut o nouă strategie de îmbunătăţire a capacităţii administrative şi implementarea acestei strategii. Această cerinţă este o condiţie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. Dacă până la sfârşitul lui 2016 această strategie nu va exista şi lucrurile nu vor fi semnificativ îmbunătăţite, noi vom fi supuşi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă fondurile alocate României”, a spus Leonard Orban.

În context, el a arătat că disponibilizările de personal și restricțiile la angajare în sectorul public au afectat capacitatea administrativă a României.

”Din păcate, măsurile de consolidare financiară luate în ultimii ani au avut, pe lângă efectele pozitive, şi efecte negative, precum continuarea scăderii performanţei administraţiei publice româneşti”, a afirmat fostul comisar european.

În schimb, el a subliniat că Guvernul ar trebui să renunțe la a mai acorda sporul de 75% tuturor funcționarilor din structurile care gestionează fonduri europene și să acorde sporurile potrivit performanțelor, diferențiat.

La răndul său, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că politica de personal din instituțiile publice influențează decisiv funcționalitatea acestora:

”În ultimii ani s-a produs o ajustare în sectorul bugetar în ceea ce priveşte salariile dar şi numărul de salariaţi. Ajustarea a fost făcută destul de haotic însă cu intenţia de a realiza nişte economii bugetare, principala regulă fiind cea de 1 la 7. Evident că faci economie bugetară pe termen scurt dar creează o selecţie adversă pe termen lung. Adică vei avea sectoare de unde pleacă oamenii şi nu îi poţi înlocui. În momentul de faţă probabil că se încearcă o flexibilizare a acestei reguli, dar trebuie să fim foarte atenţi să nu introducem o regulă nouă care e la fel de haotică precum cea din trecut”, a spus Ionuţ Dumitru prezent la conferinţa ”România în tabloul de bord al Uniunii Europene”.

Din acest motiv, Ionuţ Dumitru sugerează că ar trebui stabilite criterii obiective pe baza cărora să se facă angajările în sectorul public.

”Că e 1 la 7 sau 1 la 1, mai important ar fi să facem o analiză foarte clară, mai transparentă şi să spunem, domnule în administraţia locală am nevoie, în funcţie să zicem de numărul de locuitori, în funcţie de alte criterii, foarte obiective, de 5 angajaţi, de 7 angajaţi, de 10 angajaţi, de câţi am nevoie şi să nu ajung la decizia discreţionară, subiectivă, să angajez în funcţie de alte criterii decât cele economice”, a spus Ionuţ Dumitru.

România în tabloul de bord al UE: cei 10 indicatori macro care gestionează guvernanța europeană

Valentin Lazea, Leonard Orban și Ionuț Dumitru au participat luni la conferința ”România în Tabloul de Bord al Uniunii Europene”, organizată de cursdeguvernare.ro, cu sprijinul Băncii Naționale a României, Băncii Comerciale Române și Pricewaterhouse Coopers.

Au prezentat Valentin Lazea – economistul-șef al BNR, Leonard Orban, Ionuț Dumitru-președintele Consiliului Fiscal, Aurelian Dochia – consiltant financiar, Maria Grapini – ministrul pentru IMM-uri, Sergiu Manea – vicepreședinte BCR, Vasile Iuga – managing partner PwC, Marian Dobrilă – vicepreședinte ACRAFE.

Tema conferinței a fost ”România în  tabloul de bord al UE”, iar vorbitorii au analizat, din perspectiva românească, cei 10 indicatori macroeconomici după care sunt ținute sub control derapajele din economiile statelor UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: