Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Cele 10 principii ale sistemului de pensii ideal – un studiu CFA Institute & Mercer

de Adrian N Ionescu , 28.10.2018

Guvernul trebuie să creeze condițiile pentru asigurarea unui nivel minim de finanțare a sistemului de pensii, dar să și știe ce are de făcut pentru a asigura o contribuție echilibrată a  pilonilor sistemului de pensii la asigurarea venitului minim necesar la bătrânețe.

Acestea și alte 8 principii au fost identificate de studiul „Un Sistem de pensii Ideal“, realizat de Mercesr pentru CFA Institute (SUA) și lansat frecent de Asociația CFA România.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)

Studiul Mercer examinează ce se poate face astfel încât clienții sistemului de pensii să primească beneficii suficiente și în căror sustenabilitate să aibă încredere.

Cele 10 principii

  • 1. Guvernul trebuie să stabilească obiective clare pentru întregul sistem de pensii.

Trebuie incluse rolurile complementare ale fiecărui pilon, ca și prevederile referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea sărăciei în rândul populației vârstnice.

  • 2. Trebuie să existe un nivel minim de finanțare al sistemului general de pensii.

Sistemul de pensii va fi disponibil tuturor participanților eligibili, indiferent dacă contribuțiile  provin de la angajatori, angajați sau de la cei cu profesii liberale, precum și celor care au vârsta pentru a munci, şi primesc anumite forme de venituri de înlocuire.

În esență, oricine a muncit vreodată ar trebui să aibă un cont de pensii care îl îndreptățeste să primească venituri în viitor.

  • 3. Trebuie să existe optiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive şi eficiente din punctul de vedere al costurilor, pentru participanții care nu doresc să facă alegeri în acest sens.

Aceste opțiuni trebuie să cuprindă atât perioada de dinainte de pensionare, cât și pe cea de după pensionare.

  • 4. Costurile totale de administrare și investire ale fiecărui plan de pensii trebuie să fie făcute publice.

Este necesar un anumit nivel de concurență în cadrul sistemului, pentru a încuraja stabilirea corectă a acestor costuri.

  • 5. Sistemul de pensii trebuie să aibă un anumit nivel de flexibilitate, deoarece fiecare participant are o serie de circumstanțe personale și financiare specifice.

Flexibilitatea sistemului trebuie să  include recunoașterea faptului că pensionarea poate apărea la vârste diferite și în moduri diferite în cadrul populației.

  • 6. Beneficiile furnizate în timpul anilor de pensie de către sistem trebuie să se concentreze pe furnizarea de venituri lunare.

Totuși, sistemul trebuie să permită și contribuții sau retrageri de capital în perioada anilor de pensie, fără însă a afecta negativ adecvarea de ansamblu a soluției.

  • 7. Contribuțiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie să fie considerate ca intrând în drepturi imediat și să fie transferabile.

Beneficiile acumulate trebuie însă să fie accesibile imediat doar în anumite condiții, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanentă.

  • 8. Guvernul trebuie să ofere facilități fiscale sistemelor de pensii finanțate, de o manieră echitabilă și sustenabilă.

Facilitățile au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntară și de a recompensa participanții pentru lipsa accesului la aceste economii până la pensie.

  • 9. Sistemul de guvernanță corporativă al fondurilor de pensii trebuie să fie independent față de guvern și să nu fie sub controlul angajatorilor.
  • 10. Sistemul de pensii trebuie să constituie obiectul unor reglementări adecvate, care să includă reglementarea prudențială a fondurilor de pensii, cerințe de transparență în comunicare și un anumit nivel de protecție a participanților la sistemul de pensii.

„Sistemele de pensii se află în stadii diferite de dezvoltare la nivel mondial. Dar un lucru este cert: toate pot suferi îmbunătățiri. Existența celor 10 principii enunțate în studiu, ne poate ajută să concentram dialogul doar pe modalitatea practică de îmbunătățire a lor”, a declarat Paul Smith, CFA – Presedinte si CEO al CFA Institute, prezent la București.

Determinarea celei mai bune structuri a unui sistem de pensii sigur este o provocare serioasa, constituind un subiect ce acopera aspecte privind politicile guvernamentale, practicile angajatorilor, educatia si nevoile investitorilor individuali.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult