vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 octombrie, 2018

Guvernul trebuie să creeze condițiile pentru asigurarea unui nivel minim de finanțare a sistemului de pensii, dar să și știe ce are de făcut pentru a asigura o contribuție echilibrată a  pilonilor sistemului de pensii la asigurarea venitului minim necesar la bătrânețe.

Acestea și alte 8 principii au fost identificate de studiul „Un Sistem de pensii Ideal“, realizat de Mercesr pentru CFA Institute (SUA) și lansat frecent de Asociația CFA România.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)

Studiul Mercer examinează ce se poate face astfel încât clienții sistemului de pensii să primească beneficii suficiente și în căror sustenabilitate să aibă încredere.

Cele 10 principii

  • 1. Guvernul trebuie să stabilească obiective clare pentru întregul sistem de pensii.

Trebuie incluse rolurile complementare ale fiecărui pilon, ca și prevederile referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea sărăciei în rândul populației vârstnice.

  • 2. Trebuie să existe un nivel minim de finanțare al sistemului general de pensii.

Sistemul de pensii va fi disponibil tuturor participanților eligibili, indiferent dacă contribuțiile  provin de la angajatori, angajați sau de la cei cu profesii liberale, precum și celor care au vârsta pentru a munci, şi primesc anumite forme de venituri de înlocuire.

În esență, oricine a muncit vreodată ar trebui să aibă un cont de pensii care îl îndreptățeste să primească venituri în viitor.

  • 3. Trebuie să existe optiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive şi eficiente din punctul de vedere al costurilor, pentru participanții care nu doresc să facă alegeri în acest sens.

Aceste opțiuni trebuie să cuprindă atât perioada de dinainte de pensionare, cât și pe cea de după pensionare.

  • 4. Costurile totale de administrare și investire ale fiecărui plan de pensii trebuie să fie făcute publice.

Este necesar un anumit nivel de concurență în cadrul sistemului, pentru a încuraja stabilirea corectă a acestor costuri.

  • 5. Sistemul de pensii trebuie să aibă un anumit nivel de flexibilitate, deoarece fiecare participant are o serie de circumstanțe personale și financiare specifice.

Flexibilitatea sistemului trebuie să  include recunoașterea faptului că pensionarea poate apărea la vârste diferite și în moduri diferite în cadrul populației.

  • 6. Beneficiile furnizate în timpul anilor de pensie de către sistem trebuie să se concentreze pe furnizarea de venituri lunare.

Totuși, sistemul trebuie să permită și contribuții sau retrageri de capital în perioada anilor de pensie, fără însă a afecta negativ adecvarea de ansamblu a soluției.

  • 7. Contribuțiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie să fie considerate ca intrând în drepturi imediat și să fie transferabile.

Beneficiile acumulate trebuie însă să fie accesibile imediat doar în anumite condiții, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanentă.

  • 8. Guvernul trebuie să ofere facilități fiscale sistemelor de pensii finanțate, de o manieră echitabilă și sustenabilă.

Facilitățile au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntară și de a recompensa participanții pentru lipsa accesului la aceste economii până la pensie.

  • 9. Sistemul de guvernanță corporativă al fondurilor de pensii trebuie să fie independent față de guvern și să nu fie sub controlul angajatorilor.
  • 10. Sistemul de pensii trebuie să constituie obiectul unor reglementări adecvate, care să includă reglementarea prudențială a fondurilor de pensii, cerințe de transparență în comunicare și un anumit nivel de protecție a participanților la sistemul de pensii.

„Sistemele de pensii se află în stadii diferite de dezvoltare la nivel mondial. Dar un lucru este cert: toate pot suferi îmbunătățiri. Existența celor 10 principii enunțate în studiu, ne poate ajută să concentram dialogul doar pe modalitatea practică de îmbunătățire a lor”, a declarat Paul Smith, CFA – Presedinte si CEO al CFA Institute, prezent la București.

Determinarea celei mai bune structuri a unui sistem de pensii sigur este o provocare serioasa, constituind un subiect ce acopera aspecte privind politicile guvernamentale, practicile angajatorilor, educatia si nevoile investitorilor individuali.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: