vineri

26 aprilie, 2024

6 martie, 2016

soldati poloneziPolonia se confruntă cu o nouă criză după ce cinci generali, care ocupau poziții importante în structura armatei, și-au dat demisia cu numai câteva luni înaintea summitului crucial al NATO care va fi organizat, pe 7 și 8 iulie, la Varșovia.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului general al celor trei arme a confirmat demisia de vineri a generalilor, dar nu a dat niciun nume. Pe surse, presa a început să vehiculeze numele unor generali influenți – ar fi vorba desspre șeful statului major al Comandamentului general, generalul Ireneusz Bartniak, și de comandanții forțelor terestră, marină de aeropurtate și al forțelor blindate.

Nici în privința motivelor nu există încă informații foarte clare, dar ministrul adjunct al apărării, Bartosz Kownacki, a sugerat că ar fi motive politice.“Armata și imaginea Poloniei sunt mai importante decât opiniile politice”, a spus acesta, citat de AFP.


Demisiile, speculează presa, ar fi o reacție la declarațiile noului ministru al Apărării, Antoni Macierewicz, care a declarat că va șterge din interiorul armatei orice urmă a epocii comuniste, blocând cariera celor angajați în structură înainte de 1989 și, în special, a celor pregătiți în URSS.

Guvernul îi acuză pe generali că au recurs la un asemenea gest în pofida faptului că în următoarele luni vor avea loc mai multe evenimenteîn domeniu, manevre militare (exercițiul Anaconda) și summit-ului Alianței Nord-Atlantice.

„Urmează Anaconda (exerciții militare) și summitul NATO de la Varșovia, și comandanții își abandonează navele”, a mai spus ministrul adjunct Bartosz Kownacki, citat de agenția de știri PAP.

Exercițiul Anaconda – 16 va reuni în iunie mai mult de 25.000 de militari NATO.


Pe 7 și 8 iulie, la Varșovia se va desfășura summitul șefilor de stat și de guverne din statele aliate, reuniune ce are loc o dată la doi ani.

Este o reuniune importantă, la care se va discuta despre ambițiile Rusiei în regiune, despre revizuirea srategiei NATO pe flancul său estic și instalarea unor baze permanente în state membre din Europa Centrală și de Est, idee ce a stârnit critici aspre și amenințări din partea Moscovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: