Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia, după cutremurul din Marea Egee - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia, după cutremurul din Marea Egee

31 octombrie, 2020

Salvatori încercau sâmbătă să găsească supravieţuitori în dărâmăturile imobilelor surpate în vestul Turciei, în urma cutremurului care s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în această ţară şi în Grecia vecină, anunță News.ro, care citează AFP.

Ankara şi Atena au lăsat de o parte tensiunile diplomatice şi s-au angajat să se ajute reciproc în caz de nevoie, într-o discuţie la telefon între preşedintele turc RecepTayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.


În Turcia, 24 de persoane au murit, iar alte 804 au fost rănite, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD). În Grecia, doi adolescenţi au murit pe Insula Samos, în urma surpării unui zid, potrivit televiziunii publice ERT.

Este vorba despre ”doi elevi tineri”, în vârstă de 15 şi 17 ani, care au murit la Vathy, portul de pe Insula Samos. Potrivit postului de radio Skai, ei se întorceau acasă, de la şcoală, în momentul dramei. Alte nouă persoane au fost rănite şi s-au înregistrate pagube materiale.

Coasta turcă la Marea Egee, dens populată, a fost cea mai dur afectată. Salvatorii s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a salva supravieţuitori dintre dărămâturi.

Potrivit AFAD, 17 imobile s-au surpat sau au fost puternic avariate.


Cutremurul, a cărui intensitate a fost evaluată la 7 de către Institutul american de geofizică USGS, a avut loc vineri, cu puţin înainte de ora 12.00 GMT (14.00, ora României), în Marea Egee, la sud-vest de al treilea cel mai mare oraş din Turcia şi în apropiere de Insula greacă Samos.

Seismul a fost atât de puternic încât a fost resimţit până la Istanbul şi Atena şi a cauzat un ”minitsunami” care a inundat străzi la Seferihisar, un oraş turc situat în apropiere de epicentru, şi care a măturat coastele Insulei Samos.

”În aceste momente, popoarele noastre au nevoie să facă front comun, indiferent de diferenţele noastre”, a scris pe Twitter premierul Mitsotakis.

”Faptul că cei doi vecini sunt solidari în această perioadă dificilă are mai multă valoare într-o mulţime de lucruri”, i-a răspuns președintele Erdogan pe reţeaua de socializare.

Franţa s-a alăturat şi le-a propus vineri o asistenţă Atenei şi Ankarei, în contextul în care se află în plină criză cu Turcia în numeroase subiecte diplomatice şi geopolitice.

Turcia şi Grecia se află în cea mai activă zonă seismică din lume.

În 1999, un seism de magnitudinea 7,4 a afectat nord-vestul Turciei, unde a ucis peste 17.000 de oameni, inclusiv 1.000 la Istanbul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ianuarie, un cutremur de magnitudinea 6,7 s-a soldat cu aproximativ 40 de morţi în provincia Elazig (est).

În Grecia, ultimul cutremur sângeros, de magnitudinea 6,7 a avut loc pe Insula Kos, în apropiere de Samos, în arhipelagul Dodecanez, la Marea Egee, în iulie 2017, soldat cu doi morţi.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr