joi

25 aprilie, 2024

14 mai, 2018

Cel puţin 41 palestinieni au fost ucişi de militari israelieni luni, în cele mai sângeroase confruntări la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel din ultimele săptămâni, scrie The Guardian.

Potrivit BBC, ciocnirile între protestatari și forțele israeliene s-au soldat și cu aproximativ 500 de răniți.


Violenţele se manifestă cu doar câteva ore înaintea și în contextul deschiderii oficiale a Ambasadei SUA la Ierusalim, mișcare ce a generat ample proteste palestiniene.

Palestinienii privesc inaugurarea ambasadei americane drept o susţinere a Washingtonului faţă de preluarea controlului asupra întregului oraş.

Oficiali americanii de rang înalt, inclusiv fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, şi ginerele acestuia, Jarred Jushner, urmează să ia parte la ceremonia inaugurării.

Mişcarea Hamas, care se află la conducerea Fâşiei Gaza, a organizat în ultimele şase săptămâni ”Marele Marş al Reîntoarcerii”, vizând să spargă zidul de la frontieră. Grupuri de palestinieni sunt adunați în apropierea frontierei și au încercat să atace bariera de securitate cu pietre, potrivit AFP.


Armata israeliană se aşteaptă ca zeci de mii de palestinieni să protesteze în Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, dar şi în Cisiodania ocupată faţă de inauguarea luni după-amiaza a Ambasadei Statelor la Ierusalim.

Armata israeliană i-a avertizat duminică şi luni pe locuitorii Fâşiei Gaza – prin manifeste distribuite aerian – că se pun în pericol participând la manifestaţii şi că nu va permite ca bariera de securitate, militarii şi civili israelieni vecini ai enclavei palestiniene să fie atacaţi.

Mutarea Ambasadei Statelor Unite, anunţată pe 6 decembrie de Donald Trump, când a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, este cadoul suprem al administraţiei sale făcut cu ocazia marcării celor 70 de ani ai statului israelian, comentează Le Monde.

Liga Arabă a anunţat luni că va organiza o reuniune de urgenţă miercuri, pentru a discuta despre transferul ambasadei americane.

Până acum, 56 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în astfel de proteste, care se ţin lanţ din luna martie. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala lor, iar rezoluţiile ONU stipulează statutul internaţional al oraşului sfânt şi faptul că statutul final trebuie stabilit doar prin negocieri între cele două tabere – israeliană şi palestiniană.

În teren, Israelul deţine controlul complet al Ierusalimului, de cinci decenii, după victoria din Războiul de Șase Zile, în vara anului 1967.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: