luni

22 iulie, 2024

12 ianuarie, 2022

Cehia a decis suspendarea licenţelor pentru exportul de arme în Kazahstan, întrucât preşedintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev „a dat ordin să se tragă în civili” în timpul manifestațiilor antiguvernamentale.

Anunțul a fost făcut de ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter în care l-a criticat voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaţionalist, care şi-a manifestat „solidaritatea” cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

„Un preşedinte care dă ordin să se tragă fără somaţie nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan”, a transmis şeful diplomaţiei cehe, reprezentant al Partidului Piraţilor, formaţiune antisistem, scrie agenția elenă EFE, preluată de Agerpres.


Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei şi Comerţului să suspende valabilitatea licenţelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniţii şi mijloace de dispersare a demonstraţiilor pe fondul situaţiei actuale din această ţară.

În 2020, potrivit postului Radio Praga, erau în vigoare 11 licenţe pentru vânzarea acestui tip de material către ţara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Săptămâna trecută, și Germania a anunţat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan.

Scânteia care a declanşat nemulţumirea populaţiei din Kazahstan faţă de elitele economice şi politice ale ţării a fost dublarea preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul țării.


Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen şi Aktau şi s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a ţării, unde manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, fiind însoţite de acte de vandalism, cu devastarea şi incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forţele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, preşedintele kazah evocând o „tentativă de lovitură de stat” şi „bande de terorişti”, pe care le-a pus pe acelaşi plan cu manifestanţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi” pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, conform AFP şi Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: