marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2022

Cehia a decis suspendarea licenţelor pentru exportul de arme în Kazahstan, întrucât preşedintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev „a dat ordin să se tragă în civili” în timpul manifestațiilor antiguvernamentale.

Anunțul a fost făcut de ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter în care l-a criticat voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaţionalist, care şi-a manifestat „solidaritatea” cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

„Un preşedinte care dă ordin să se tragă fără somaţie nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan”, a transmis şeful diplomaţiei cehe, reprezentant al Partidului Piraţilor, formaţiune antisistem, scrie agenția elenă EFE, preluată de Agerpres.


Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei şi Comerţului să suspende valabilitatea licenţelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniţii şi mijloace de dispersare a demonstraţiilor pe fondul situaţiei actuale din această ţară.

În 2020, potrivit postului Radio Praga, erau în vigoare 11 licenţe pentru vânzarea acestui tip de material către ţara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Săptămâna trecută, și Germania a anunţat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan.

Scânteia care a declanşat nemulţumirea populaţiei din Kazahstan faţă de elitele economice şi politice ale ţării a fost dublarea preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul țării.


Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen şi Aktau şi s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a ţării, unde manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, fiind însoţite de acte de vandalism, cu devastarea şi incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forţele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, preşedintele kazah evocând o „tentativă de lovitură de stat” şi „bande de terorişti”, pe care le-a pus pe acelaşi plan cu manifestanţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi” pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, conform AFP şi Reuters.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: