duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iulie, 2020

Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a adoptat miercuri un plan al guvernului care prevede un deficit bugetar al guvernului central record de 500 de miliarde de coroane (21,11 miliarde de dolari) pentru 2020, de peste 12 ori mai mare faţă de ţinta anterioară pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

”Consider că este un buget care menţine locurile de muncă şi susţine investiţiile, ceea ce este benefic pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a afirmat premierul Andrej Babis (foto) în Parlament.

Deficitul va fi echivalent cu aproximativ 9% din PIB-ul anticipat pentru 2020. Acest deficit nu include impactul bugetelor locale, sistemului de sănătate şi al altor părţi din sectorul public care sunt incluse în finanţele publice totale.


În Cehia, majoritatea restricţiilor impuse în criza coronavirus au fost ridicate, iar banca centrală anticipează un declin al PIB de 8% în acest an, urmată de o redresare de 4% în 2021.

Consiliul bugetului de stat a apreciat drept prematură creşterea puternică a deficitului. Cehia are spaţiu să crească datoria externă, pentru că aceasta a scăzut în ultimii câţiva ani la 30,8% din PIB, comparativ cu o medie europeană de 79,3% din PIB.

Comisia a suspendat temporar prevederile fiscale care obligau statele să păstreze un deficit de maximum 3% din PIB și un nivel al datoriei externe de maximum 60% din PIB.

Guvernul premierului Babis a promis măsuri de susţinere a economiei de aproximativ 1.200 de miliarde de coroane, majoritatea prin intermediul împrumuturilor comerciale susţinute de stat şi a garanţiilor.


Companiile s-au plâns că ajutoarele au venit prea încet şi uneori sunt dificil de obţinut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: