Guvernul Cehiei a adoptat luni decizia de a chema în judecată Polonia la Curtea de Justiție a UE din cauza poluării de apă și de mediu produse de mina de lignit Turów, situată foarte aproape de granița dintre cele două țări, dar și de granița Poloniei cu Germania.
Acțiunea în instanță va fi depusă în următoarele 2 săptămâni, iar Curții de Justiție i se va solicita să pronunțe încetarea activităților de minerit la Turów până la finalizarea procesului, scrie Politico.
În luna decembrie 2020, în urma unei sesizări a Cehiei, Comisia Europeană a fost de acord că Polonia a încălcat procedurile UE de autorizare și de mediu în ceea ce privește transparența și controlul proceselor, dar a declarat că afirmațiile referitoare la poluarea aerului și a izvoarelor cu apă subterană sunt „nefondate … pe baza dovezilor și argumentelor prezentate”.
Cehia a insistat și a încercat să soluționeze problema pe cale bilaterală, dar discuțiile nu au adus o rezolvare pe măsura pretențiilor guvernului, a anunțat ministrul ceh de Externe, Tomáš Petříček.
Polonia nu este de acord cu concluzia. ”După modul în care au evoluat discuțiile părea că avem șansa unei rezolvări pe cale amiabilă. Ministerul Mediului și Climei din Polonia își manifestă surprinderea față de decizia guvernului de la Praga de a da în judecată Polonia din cauza activităților de la mina de lignit Turów”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministrului Mediului și Climei.
Eforturile companiei de stat poloneze PGE de a extinde o mina aflată lângă granița cehă a pus Polonia încă de anul trecut în conflict cu Praga, în mod normal, un aliat strâns, inclusiv în problemele energetice.
PGE dorește să mențină licența de exploatare minieră de la Turów până în 2044 și să o extindă până la 100 de metri de granița cu Cehia.
La Turów funcționează și o termocentrală de 1.3 gigawați, care ar urma să fie extinsă cu o unitate nouă de 450 megawați. Termocentrala de la Turów este clasificată a șaptea cea mai poluantă din Europa și produce 8% din necesarul de electricitate al Poloniei.