Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, miercuri, ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bîrsan, șefă de secție la Înalta Curți de Casație și Justiție a României, pentru ca Direcţia Naţională Anticorupţie să-și poată continua cerectarea într-un caz în care magistratul este acuzat de corupție.
Curtea de la Strasbourg a luat această decizie la solicitarea DNA, în condițiile în care judecătoarea Bîrsan se bucura de imunitate extinsă, de pe urma faptului că soțul ei, Corneliu Bîrsan, este judecător la CEDO.
CEDO a respins în schimb ‘cererea de ridicare a imunităţii în ce-l priveşte pe judecătorul Corneliu Bîrsan însuşi’, precizând că ‘ridicarea imunităţii nu are efect retroactiv’, relatează AFP, citată de Agerpres.
Aşadar, percheziţia efectuată deja în octombrie la domiciliul comun al soţilor Bîrsan de la Bucureşti rămâne acoperită de imunitate, a precizat CEDO.
Procurorii DNA au percheziționat, pe 6 octombrie, locuința soţilor Bîrsan.
Pe 7 octombrie, DNA le-a pus sub acuzare pe Gabriela Bîrsan, preşedinta Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ, și pe judecătoarea ÎCCJ Iuliana Puşoiu, pentru presupuse fapte de trafic de influenţă.
Procurorii susțin că în perioada mai 2010 – mai 2011, ”învinuitele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Pușoiu au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan-Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris – Franţa”.
”Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal” – susţin anchetatorii.