sâmbătă

4 mai, 2024

27 mai, 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ungaria pentru că l-a demis în 2012 pe preşedintele Curţii Supreme, Andras Baka (foto), deoarece a criticat reformele judiciare demarate de Guvernul lui Viktor Orban.

CEDO a considerat că s-a „încălcat libertatea de exprimare” precum şi dreptul de acces la un tribunal, deoarece lui Andras Baka i-a fost imposibil să sesizeze un tribunal pentru a contesta această demitere din funcţie.

Conform Mediafax, această demitere a fost facilitată de o lege adoptată de Parlamentul ungar, unde partidul Fidesz al premierului Viktor Orban deţinea o majoritate zdrobitoare, şi, în consecinţă, nu “se supunea vreunei forme de control judecătoresc”, a menţionat Curtea de la Strasbourg.


Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales în 2009 preşedinte al Curţii Supreme de către Parlamentul ungar.

În afară de această funcţie, el se afla la conducerea Consiliului Naţional pentru Justiţie şi avea obligaţia legală să-şi exprime opinia în legătură cu orice proiect de lege referitor la judecători, a adăugat CEDO.

În perioada februarie-noiembrie 2009, Baka a criticat public mai multe reforme ale Fidesz, printre care şi măsura privind scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor de la 70 la 62 de ani. Potrivit criticilor, această reforma viza o adevărată operaţiune de “epurare” în rândul judecătorilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: