”Nu se poate să meargă Traian Băsescu la Bruxelles și să zică: ”Nu mă interesează că România nu mai primește bani de coeziune, mă interesează să nu îi supă ei pe cei care m-au ajutat în vara să rămân președinte împotriva a 7,4 milioane de români”. În final despre asta e vorba. De ce nu m-a luat Băsescu să merg la Bruxelles? El are de plătit datorii acolo” – a declarat luni premierul Victor Ponta.
Noile dispute dintre coaliția la putere și președinte sunt alimentate de suprapunerea a două evenimente. Pe de o parte, discuțiile aprinse pe marginea bugetului UE, după ce președintele Consiliului European, Herman van Rompuy a propus reducerea acestuia cu 75 de miliarde de euro, bani tăiați în principal de la agricultură și de la fondurile de coeziune – precum și poziția României față de această măsură. De cealaltă partem declarațiile de săptămna trecută ale președintelui Traian Băsescu, care a aczuat Usl de problemele pe care le are România în context european după scandalul suspendării din această vară.
Disputele de la București s-au întețit pe marginea poziției României la Bruxelles în chestiunea bugetului UE. Premierul Ponta propusese săptămâna trecută ca România să folosească dreptul său de veto, după întâlnirea cu președintele Băsescu în care a fost anunțat că la Consiliul European va merge șeful statului. Traian Băsescu le-a replicat ironic susținătorilor ideii de-a folosi veto-ul: ”Liderii statelor contributoare s-au ascuns sub birouri când au auzit că România pune vetoul. E ridicol” – a spus Băsescu. În replică, Victor Ponta l-a declarat pe Traian Băsescu drept ”antieuropean” : Domnul Traian Băsescu este iresponsabil încă o dată. Nimic nu este mai antieuropean şi mai iresponsabil decât, din motive de campanie, să strigi peste tot că ţara al cărei preşedinte eşti nu e stat de drept”, a spus Victor Ponta.
La rândul său, Crin Antonescu a declarat că va propune în USL o dezbatere parlamentară în chestiunea poziției României față de problema bugetului UE: „Acest subiect major al poziției României la Consiliul European poate să facă conținutul și unei dezbateri parlamentare. Examinăm posibilitatea de a face o ședință, poate chiar mâine, a camerelor reunite pe acest subiect. O să propun asta colegilor mei, vom vedea care va fi decizia.” – a spus Antonescu.