duminică

21 aprilie, 2024

14 februarie, 2024

Avansul economiei României a încetinit anul trecut la 2%, după ce în T4/2023 Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,4%, comparativ cu T3/2023, se arată în prima estimare (semnal) a Institutului Național de Statistică publicate miercuri.

Expansiunea economică a slăbit față de anii anteriori, când a crescut cu 5,7% în 2021 și cu 4,1% în 2022. Exceptând 2020. când a fost consemnată o scădere de 3,7% provocată de restricțiile din timpul pandemiei, în 2023 este cea mai redusă creștere din ultimii 10 ani.

Seria ajustată sezonier a fost revizuită. Scăderea trimestrială din T1/2023 a fost revizuită în sus de la 0,8% la 0,7%, creșterea din T2 a fost revizuită în scădere de la 1,5% la 1,3%, iar cea din T3 de la 0,9% la 0,8%.

BCR reduce prognoza pentru creșterea PIB în 2024


Comentând datele de creștere trimestrială, BCR consideră că acestea au un impact important asupra perspectivei de creștere pentru 2024. „Ne revizuim prognoza de creștere pentru 2024 la 2,6%, de la 3,3%, având în vedere cele mai recente date. Vedem niște riscuri la adresa prognozei ca creșterea să fie mai mare, în funcție de magnitudinea revizuirilor de date ce vor fi făcute pentru T4 2023”, arată analistul BCR Vlad Ioniță.

BCR se așteaptă ca datele detaliate, ce urmează să fie publicate în 8 martie, să arate semne de revenire ale consumului în T4/2023 și ale continuării contribuției pozitive din partea investițiilor. „Este de așteptat ca impulsul consumului să continue în 2024, pe fondul creșterii puternice a salariilor nominale, a inflației mai scăzute și a perspectivelor mai bune ale cererii externe. Considerăm că investițiile susținute de fondurile UE sunt cruciale pentru creșterea economică din acest an”, mai arată Ioniță.

BNR anunțase semne de accelerare în termeni anuali a dinamicii economiei în în ultimul trimestru din 2023 (dar cu o contracție trimestrială), pe fondul creșterii vânzărilor cu amănuntul și a volumului de servicii prestate populației în octombrie și noiembrie, comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce producția industrială și-a atenuat scăderea și lucrările de construcții cresc cu un ritm de două cifre, ca urmare a lucrărilor de infrastructură.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: