UPDATE: Oficiali din Ministerul Muncii au declarat pentru Mediafax că indemnizația nu s-a suspendat, ci doar s-a amânat plata ei, până când ANAF face verificări.
„Acea indemnizaţie nu se suspendă, ci nu s-a plătit încă pentru că se fac nişte verificări acolo. ANAF-ul face nişte verificări după care se plăteşte. Ea nu a fost plătită încă, nu e vorba de suspendare, doar că beneficiarul nu a fost în ţară şi când se întoarce, atunci poate fi verificat”, a explicat un oficial al Ministerului Muncii.
***
Știrea inițială:
Cea mai mare indemnizație pentru creşterea şi îngrijirea copilului, în valoare lunară de aproximativ 35.000 de euro, a fost suspendată, în urma unui control al ministerului Muncii, scrie Mediafax, citându-l pe directorul Agenției Județene de Prestații Sociale.
„Împreună cu Agenţia Naţională am suspendat temporar această indemnizaţie de creştere a copilului, pentru efectuarea de noi verificări. Se verifică la firmă veniturile obţinute de către persoana care a depus cererea, atât pentru liniştea noastră, cât şi pentru liniştea beneficiarului. Persoana a depus cererea în luna iulie şi ar fi trebuit să primească banii începând cu luna august. Nu a încasat niciun ban până în prezent. Suma este foarte mare şi am vrut să facem verificări suplimentare. Dacă totul se dovedeşte a fi în regulă, în luna septembrie persoana respectivă va primi atât banii pentru august, cât şi pentru septembrie”, a spus directorul AJPS Sibiu, Ioan Boța.
Persoana respectivă este un patron din Sibiu care are mai multe firme, a avut un venit mediu net de 187.158 de lei pe lună, potrivit documentelor, și are o indemnizație de aproape 160.000 lei.
Ministerul Muncii a publicat luni rezultatele unei analize realizate după prima lună de funcționare a noilor Indemnizații pentru Creșterea Copilului (ICC), indemnizații care nu mai au plafon maxim.
Impactul bugetar al plății Indemnizațiilor pentru Creșterea Copilului (ICC) în luna iulie a fost de 70 de milioane de lei. Aceasta înseamnă o depășire cu 20 de milioane lei (40%) a impactului estimat inițial (de numai 50 de milioane de lei).
Dincolo de depășirea bugetului alocat, marea problemă o reprezintă debalansarea alocărilor : 242 de persoane beneficiare (din totalul de 143.000, adică 0,17% din beneficiari) consumă, potrivit noii reglementări, o treime din bugetul total. Există părinți care iau 35.000 de euro lunar în concediul de creștere a copilului.
Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016, limita minimă a indemnizației este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.
Nu mai există plafon superior, părintele aflat în concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani având dreptul la 85% din media veniturilor nete realizate.
După intrarea în vigoare a legii, au depus dosare pentru acordarea indemnizației un număr de 129.226 femei și 13.764 bărbați.
Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de estimarea inițială, potrivit ministerului.
Media Indemnizației a fost, la nivel național, de 1.404 lei, cu cea mai mică valoare medie înregistrată la Suceava – 1.182 lei, și cea mai mare – în București, în sectorul 1, unde media a fost de 2.445 lei.
Potrivit datelor, în luna iulie s-au plătit aproape 192 de milioane de lei pentru ICC-uri, în timp ce în luna iunie, suma totală a fost de 129 de milioane de lei.