marți

23 aprilie, 2024

22 decembrie, 2011

România reia din 22 decembrie procesul de transmitere la Comisia Europeană a declaraţiilor de cheltuieli pentru toate programele finanţate din fonduri structurale, a informat, joi, Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Decizia de a relua acest proces, care fusese întrerupt în iulie 2011, a fost luată după ce partea română a remediat deficienţele constatate în urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene, a menţionat sursa citată.

După controalele efectuate, instituţiile româneşti responsabile – respectiv autorităţile de management şi autoritatea de audit – au aplicat o serie de corecţii, dar Comisia Europeană a solicitat şi aplicarea unor corecţii financiare suplimentare cu caracter preventiv până la finalizarea procedurii de conciliere. Corecţiile suplimentare nu sunt definitive, ci reprezintă un mecanism de protecţie iniţială care să acopere eventuale probleme.


Ulterior, dacă nu se constată nereguli, sume echivalente cu valoarea corecţiilor vor putea fi rambursate de Comisia Europeană.

Aceste corecţii se aplică la nivel de program, iar cuantumul lor este de 10% pentru Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

În cazul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), corecţia preventivă este de 25%. Procentele se aplică sumelor a căror rambursare urma să fie solicitată după deblocarea procesului de transmitere la Comisia Europeană a declaraţiilor de cheltuieli, precum şi sumelor care au fost aprobate de Comisia Europeană din 1 ianuarie 2007 şi până în prezent.

Această hotărâre vine la numai câteva zile după ce, la 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară II, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, care fuseseră sistate în iunie 2011.


Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a recunoscut, însă, că cererile de rambursare transmise de România vor fi pentru sume mai mici decât se preconiza anterior.

„Este adevărat că reluarea plăţilor se va face în anumite condiţii conform cărora vom putea transmite Comisiei Europene cereri de rambursare în valoare sensibil mai mică decât cea preconizată anterior, dar important este că reluarea procesului va permite o creştere semnificativă a ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în 2012”, a spus Orban, potrivit sursei citate.

Într-un interviu acordat AGERPRES, pe 14 decembrie, Orban preciza că România avea să reia transmiterea de cereri de rambursare pentru sume de circa 600 de milioane de euro, însă el a recunoscut că, în urma unor corecţii financiare făcute de Comisia Europeană, rambursările de bani europeni către România vor fi de circa 400-500 de milioane de euro.

De asemenea, joi, ministrul Orban a reamintit că reluarea transmiterii cererilor de finanţare la Bruxelles a fost prioritatea sa majoră asumată la preluarea mandatului, în septembrie 2011.

„Este un lucru pozitiv faptul că se pot relua plăţile de la Comisia Europeană înainte de sfârşitului anului 2011 pentru toate programele operaţionale”, a mai spus ministrul Orban, citat de comunicatul MAEur.

Plăţile intermediare rambursate de Comisia Europeană până la 30 noiembrie 2011 însumează, pe toate programele operaţionale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 3,72% din totalul fondurilor alocate României pentru intervalul 2007-2013.

În cursul acestei săptămâni, vor fi transmise la Comisia Europeană cereri de rambursare totalizând aproximativ 340 de milioane de euro, sume care se adaugă celor transmise deja vineri, 16 decembrie 2011, pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional.

Din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data de 11 iunie 2011.

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atât remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară 2, ‘Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: