marți

23 aprilie, 2024

17 februarie, 2012

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Şeful Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Comisia Europeană va emite, în zilele următoare, o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile de rambursare în curs, din cadrul POSDRU, program care are o valoare totală de circa 3,4 miliarde de euro.

DG EMPL menţionează că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului Operaţional ”Dezvoltarea Resurselor Umane”, a informat, vineri, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.


În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni, precizează sursa citată.

„Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând”, arată Comisia Europeană.

Conform acestor precizări, întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care statul român poate efectua plăţi interne.

Rambursările de la Comisia Europeană pot fi reluate înainte de exprirarea celor şase luni, dacă Guvernul României poate remedia deficienţele constatate.


„Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau masurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament”, mai arată Comisia.

Nereguli la selectarea şi verificarea proiectelor

Neregulile care au vor cauza întreruperea fluxului de bani europeni către România, pe programul POSDRU au fost găsite la procedurile de selectare şi de verificare a proiectelor.

Din cauza acestor nregeuli, se sizate de Autoritatea de audit de la Curtea de Conturi, dar neremediate în întregime, directoarea Autorităţii de Management al POSDRU, Carmen Ionel, a demisionat joi din funcţie.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe directoare.

Ministerul Muncii a motivat, joi, demisia lui Carmen Ionel prin ”managementul defectuos” al Autorităţii de Management pentru programul operaţional care are o valoare totală de 3,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

”Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii a precizat, joi, că până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate.

Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit.

La data de 31 ianuarie 2012, nivelul absorbţiei fondurilor europene, în termeni de rambursări de la Comisia Europeană, ajungea la la circa 5,48%, în condiţiile în care rata absorbţiei pe toate cele 7 programe operaţionale era de 5,55%.

Problema atragerii fondurilor europene la POSDRU o reprezintă diferenţa între rambursările de la CE către statul român, care erau de 5,48%, şi plăţile făcute de stat către cei care derulează proiectele europene, care ajungeau la 25%.

Practic, statul le plătise beneficiarilor aproape 1 miliard de euro, dar a reuşit să recupereze de la CE doar 190 de milioane de euro, în urma decontării facturilor în bună regulă.

Astfel, din cei 3,4 miliarde de euro puşi la dispoziţie în cadrul POSDRU, în exerciţiul financiar 2007-2013, România nu a reuşit să absoarbă definitv decât 190 de milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: