joi

28 martie, 2024

6 iulie, 2015

grecia
Foto: thanassiscambanis.com

Următoarele 48 de ore par decisive atât pentru viitorul Greciei, dar şi al Zonei Euro, în condiţiile în care finanţatorii internaţionali şi liderii politici europeni trebuie să răspundă la 2 întrebări fundamentale:

  • Pe termen lung, mai există viitor pentru Grecia în Zona Euro, ţinînd cont de rezultatul referendumului, de faptul că partenerul de negociere este Alexis Tsipras, şi, prin extensie, mai are rost să fie urgentate discuţiile pentru pachetul de salvare?
  • Pe termen scurt, mai poate fi menţinută politica BCE de finanţare a băncilor greceşti, în condiţiile în care fără creditele de urgenţă acestea se vor închide în câteva zile?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt complicate, mai ales că premierul Tsipras, anunţă publicaţia britanică Guardian, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care a asigurat că situaţia Greciei va fi discutată în reuniunea BRICS din această săptămână.

Un calendar al reuniunilor oficiale, în cele ce urmează:

Astăzi – poziționările politice


Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup, şi Mario Draghi, preşedinte BCE, au o conferinţă telefonică.

Se reuneşte Consiliul Guvernatorilor Băncilor  Centrale europene. Se decide dacă împrumuturile de urgenţă, suspendate cu o zi înainte de referendum, mai pot fi legal şi politic deblocate.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, se întâlnesc la cina, la Palatul Elisee.

Părerile celor doi nu sunt armonizate: Franţa a rămas unul dintre ultimii susţinători ai Greciei şi crede în continuare că se mai poate încheia un acord cu guvernul de la Atena. Francois Hollande consideră că Zona Euro trebuie să dea un exemplu de democraţie şi să nu acţioneze coercitiv dacă doreşte să evite tulburări de masă în Grecia, care ar complica şi mai mult situaţia.


Germania consideră că Grecia trebuie să fie un exemplu pentru restul Europei: fie urmează planurile de reformă şi întăreşte disciplina financiară, fie se prăbuşeşte în haos.

„În lumina deciziei pe care a luat-o ieri poporul grec, nu există condiţii, în prezent, în vederea intrării în negocieri cu privire la un nou program de ajutorare”, a declarat luni, potrivit agenției DPA, Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german.

Merkel consideră plebiscitul drept „o clarificare” a poziţiei elene, a precizat Seibert.

Marţi

Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk sunt aşteptaţi să se adreseze plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg. Britanicul Nigel Farage este pe lista vorbitorilor, deci sunt aşteptate declaraţii fulminante.

Şefii guvernelor din Zona Euro se reunesc la Bruxelles, potrivit agendei stabilite sâmbătă, înaintea referendumului din Grecia.

Oricând, în cursul acestei săptămâni

Cu sau fără un ajutor din partea Băncii Centrale Europene, băncile greceşti sunt aşteptate să rămână fără lichidităţi dacă populaţia insistă să îşi retragă banii din conturi. Potrivit cifrelor BCE, băncile greceşti mai deţineau luni în jur de 500 milioane de euro.

Săptămâna viitoare, marţi


Grecia trebuie să returneze FMI, pe 13 iulie, 465 milioane de euro, o nouă rată a împrumuturilor scadente.
Grecia nu a plătit nici precedenta rată către FMI, pe 30 iunie.

Peste 2 săptămâni, marţi


Pe 20 iulie, Grecia trebuie să returneze BCE 3,5 miliarde euro
. Neplata acestei datorii conduce automat la suspendarea definitivă a sprijinului financiar de urgenţă acordat sistemului bancar elen de către banca europeană. În acest stadiu, pentru Grecia devine certă perspectiva ieşirii din Zona Euro urmată de colapsul financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: