sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 septembrie, 2011

Ministerul de Externe a prezentat, vineri, în urma unei înţelegeri cu partenerii americani, acordul semnat între România şi SUA privind scutul antirachetă care va fi instalat la Deveselu. Acordul a fost semnat la 13 septembrie de către ministrul Teodor baconschi şi secretarul de stat Hilary Clinton.Cu două zile în urmă, preşedintele Traian Băsescu declarase că acordul nu conţine clauze secrete, şi că semnarea lui n-a fost condiţionată de cupărarea de către România a unor avioane F16 de la partea americană.

Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, şeful comisiei de negociatori cu partea americană a Acordului pentru scutul antirachetă, a prezentat vineri la Ministerul de Externe predeverile acestuia.

Principalele prevederi ale Acordului:

1. Baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României. SUA vor avea autorizate accesul şi utilizarea acesteia cu respectarea legislaţiei române, în timp ce obiectele şi instalaţiile mobile rămân proprietatea forţelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, după caz. De asemenea, operaţiunile din Bază se desfăşoară cu luarea corespunzătoare în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice.


2. România va stabili un spaţiu aerian restricţionat în jurul bazei de la Deveselu.  Statele Unite vor furniza informaţiile relevante pentru ca România să reglementeze modul de folosire a suprafeţelor de teren din jurul Bazei. Parametrii specifici şi limitările folosirii terenului vor fi stabilite într-un aranjament de implementare.

3. România şi SUA îşi împart costurile pentru bază. Dacă, în legătură cu construirea şi funcţionarea Bazei, Părţile convin că este necesară construirea sau modificarea clădirilor, facilităţilor, drumurilor, utilităţilor, comunicaţiilor sau oricărui alt element de infrastructură, referitoare la, dar situate în afara Facilităţii, inclusiv în afara Bazei, pentru folosirea comună de către România şi Statele Unite, o astfel de construcţie sau dezvoltare, precum şi costurile de funcţionare şi întreţinere aferente vor fi împărţite între Părţi proporţional cu folosirea acestora, cu excepţia cazului în care se convine altfel. Statele Unite vor rambursa României costurile stabilite de comun acord ale serviciilor specifice convenite, furnizate de România pentru sprijinirea Statelor Unite.

4. SUA vor avea autoritatea exclusivă asupra operaţiunilor de la Deveselu. Înaltulş reprezentant al Statelor unite va avea autoritate xclusivă asupra opperaţiunilor, în timp ce Baza şi personalul militar şi civil român aflat în Bază vor fi sub comandă română exercitată de către un reprezentant al forţelor armate române. va consilia în legătură cu relaţionarea cu instituţiile guvernamentale şi locale române şi va facilita contactele cu astfel de instituţii; va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar şi civil aflat în Bază; va participa la coordonarea asigurării securităţii în incinta Bazei; va participa la coordonarea instruirii comune în incinta Bazei.

5. Numărul membrilor SUA în bază nu poate depăşi 500 de persoane. În mod obişnut, numărul membrilor forţei SUA va fi de 150 de persoane.


6. România nu îşi asumă răspunderea pentru prejudiciile în afara teritoriului său. România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România. Excepţie fac situaţiile în care prejudiciile sunt provocate de acţiunile sau neglijenţa României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: