Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România, va decide în 14 decembrie dacă va mai construi un nou grup de 600 MW pe bază de cărbune, în parteneriat cu China Huadian Group.
Între timp, compania s-a angajat într-un plan de restructurare trimis la Comisia Europeană, în urma căruia să dimineaze producția pe cărbune și să treacă la gaze și chiar la surse regenerabile.
În convocatorul adunării acționarilor CE Oltenia din 14 decembrie apare următorul punct pe ordinea de zi, care prefigurează decizia:
„Aprobare cu privire la poziția companiei asupra oportunității proiectului de construire a unui grup nou de 600 MW la SE Rovinari cu luarea în considerare a tuturor aspectelor recente ale pieței de energie interne și europene, precum și asupra intenției și capabilității reale de a-l implementa”.
Desfășurate cu întreruperi încă din 2012, negocierile cu China Huadian Group fuseseră reluate în 2019, iar noua capacitate ar fi urmat să-și înceapă producția în acest an, după o investiție de un miliard de euro, potrivti Mediafax.
În planul de restructurare al CE Oltenia este prevăzută oprirea unor capacități pe cărbune de 1.000 MW și investiții în capacități de circa 2.000 MW în grupuri pe gaze și panouri fotovoltaice.
CE Oltenia este în continuu pericol de insolvență din cauza costurilor de sute de milioane de euro cu certificatele de emisii de CO2, pentru care a primuit un împrumut de urgență de la Trezoreria Statului de 251 de milioane de euro. CE Oltenia nu a putut rambursa la termen împrumutul, iar ajutorul de urgență s-a transformat în ajutor de stat și compania trebuie să intre în restructurare.
(Citiți și: „Costul certificatelor verzi va majora pierderile CE Oltenia pe 2020 cu 37%, până la 1,13 mld. lei”)
Compania acoperă peste 20% din consumul de electricitate al României.
CE Oltenia nu a reușit să-și vândă electricitatea nici în pierdere, înainte de criză, la sfârșitul lunii februarie, la un preț de 267 lei / MWh. Ulterior, prețurile au scăzut, dar au revenit până la 245 lei / MWh în 1 octombrie, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale a Bursei autohtone OPCOM.
Planul de restructurare și decarbonare care se va desfăşura pe perioada 2021 – 2026 prevede:
- diminuarea treptată a producției pe bază de cărbune, până „dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de circa 2 miliarde lei.
- închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi
- investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.000 MW,
- construcţia a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de aproximativ 700 MW;
- reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW;
- dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa.