vineri

26 aprilie, 2024

31 martie, 2021

Complexul Energetic Oltenia a anunțat că va închide definitiv două grupuri energetice pe cărbune, după ce a încheiat cu acorduri de livrare de electricitate pe termen lung, o eventuală tentativă a convinge Comisia Europeană că planul său de restructurare merită să fie aprobat.

Între timp, Guvernul nu va mai aștepta aprobarea Comisiei Europene și va acorda CE Oltenia un ajutor de stat, pentru a plăti la timp (în aprilie) certificatele verzi pe care este obligată să le dețină. Măsura ar putea fi sancționată de Comisie.


„Am notificat Transelectrica pentru două închideri, Turceni 3 (grupul 3- n.red.) și Ișalnița 8 – astea înseamnă peste 600 MW până în iulie. Este oficial, toată lumea știe, și există niște efecte care pleacă de aici în direcția eficientizării și reducerii costurilor”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia, la o conferință organizată de News.ro.

Dacă Comisia Europeană nu va aproba planul de restructurare a companiei, CE Oltenia va trebui să returneze statului peste 1,18 miliarde de lei (241 mil. euro), plus dobânzile.

Acorduri de livrare pe termen lung neangajante

Din ofensiva CE Oltenia de convingere a Comisiei Europene face parte și campania de încheiere a unor acorduri de furnizare de electricitate pe termen lung. Absența unor contracte pe termen lung, care să certifice perspectiva veniturilor viitoare, a fost de asemeni criticată de Comisie, ca fiind un punct slab al planului de restructurare.

„Au vrut să vadă că există contracte în spatele acelei contribuții proprii (veniturile cu care CE Oltenia să-și susțină restructurarea, n.r.). Aceste înseamnă vânzare de electricitate pe termen lung până în 2025. (…) Avem semnate deja acorduri neangajante, vom ajunge și la semnarea de contracte ferme. E un proces pe care îl  parcurgem împreună cu piața, piața nu era pregătită pentru acest pas”, a mai spus oficialul CE Oltenia, citat de e-nergia.


De fapt, Comisia a remarcat că reglementările din România nici nu permit, încă încheierea unoer contracte pe termen lung.

Planul de decarbonare al CE oltenia prevede închiderea nor grupuri de producție energetică pe cărbune de 1.605 MW putere instalată și înlocuirea lor cu capacități de circa 1.300 MW în grupuri noi pe gaze natuale și de 700 MW în parcuri fotovoltaice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: