1 mai, 2018

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în aprilie.

Indicatorului de Sentiment Economic (ESI) al Comisiei Europene a scăzut într-un ritm lunar de 0,8 puncte, până la 100,6 puncte, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE).

Este cel mai redus nivel din septembrie 2014, ca urmare mai ales a diminuării indicatorilor de încredere în construcții (- 15,2 puncte în aprilie 2018), în  comerț și în servicii. Evoluțiile „exprimă premise de decelerare a economiei pentru trimestrele următoare, în linie cu scenariul central BT”, potrivit lui Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania (BT).


Prin comparație , ESI pentru:

  • Ungaria a crescut cu 0,3 puncte până la 120.9 puncte,
  • Cehia, + 0,4 până la 110,3 puncte și
  • Polonia, – 0,7 până la 109,3 puncte;

De altfel, „rezultatul marginal mai slab pentru indicatorul principal pentru UE (-0,3 până la 112,3 puncte) a rezultat dintr-o ușoară deteriorare Polonia (-0,7) și în Marea Britanie (-0,4)”, spune raportul Comisiei Europene.

„În timp ce încrederea în servicii și comerțul cu amănuntul s-a înrăutățit în concordanță cu zona euro, industria UE și încrederea în construcții s-au îmbunătățit”.
Încrederea UE în rândul consumatorilor și în sectorul serviciilor financiare „a scăzut ușor, în contrast cu evoluțiile din zona euro”.


„În mod similar cu zona euro, așteptările managerilor din UE din industrie vizează o ușoară revizuire în jos a ocupării forței de muncă, în timp ce se așteptau – spre deosebire de zona euro – la o îmbunătățire a construcțiilor și la o agravare în servicii”, potrivit raportului citat.

(Citiți și: INS: Antreprenorii români se aşteaptă mai mult la creşterea producţiei decât la cea a preţurilor. Retailul este excepţia)

Așteptările privind prețurile au fost, „în general, în concordanță cu cele din zona euro pentru industrie și industrie construcții, unde managerii așteptau ca prețurile să scadă considerabil; cu toate acestea, prețurile ar trebui să crească comerțul cu amănuntul și să rămână în general stabil în domeniul serviciilor”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: