27 aprilie, 2018

Managerii din toate domeniile economice se aşteaptă atât la creşterea volumului de activitate economică, cât și la cea a prețurilor până în iunie 2018.

Totuși, doar previziunile celor din comerțul cu amănuntul sunt mai numeroase în privința creșterii prețurilor decât referitor la creșterea activității economice, potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS), pe perioada aprilie –iunie 2018.

Managerii din construcţii sunt cei mai optimişti privind creşterea volumului producţiei.  ancheta înregistrând în cazul lor un sold conjunctural de 30%, un rezultat mai apropiat de pregul de „creștere accentuată” (peste 40%) decât de cel de „creștere moderată”, potrivit metodologiei INS.


„Soldul conjunctural este diferenţa dintre procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”. El este un indicator calitativ care indică doar percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, potrivit metodologiei.

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare prevăd în număr mai mare o creştere moderată a volumului producţiei până în iunie (sold conjunctural +13%), dar sunt mai puțini cei care se așteaptă la creșterea prețurilor produselor lor (sold conjunctural +12%).

Producătorii de băuturi cred că vor înregistra o tendinţă de creştere accentuată (+45%), în timp ce la produsele din tutun se va înregistra scădere (-24%).


Industria prelucrătoare ar fi singurul domeniu în care managerii nu se aşteaptă la creşterea numărului de salariaţi (sold conjunctural de +1%)

Construcţii

Constructorii estimează o creştere considerabilă a volumului producţiei (sold conjunctural +30%), care însă nu ar urma să ducă decât la o creştere moderată a numărului de salariaţi (+8%).

Cât priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, estimările sunt mult  mai rezervate: sold conjunctural +18%.

Retail

În schimb, managerii din comerţul cu amănuntul se așteaptă în munăr mare la creşterea activităţii economice (sold conjunctural +21%), dar în număr și mai mare la creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (+23%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale ar urma să înregistreze doar o creştere moderată (+7%).

Angajatorii din retail prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Servicii

Cifra de afaceri din zona serviciilor ar trebui să crească moderat (sold conjunctural +11%), ca şi preţurile preţurile de vânzare sau de facturare, ca să se îndeplinească previziunile managerilor din acest sector.

Managerii din servicii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi în aceeaşi proporţie.

Pragurile de interpretare

Metodologia INS prevede următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale :

relativă stabilitate, până la ± 5%;

creştere moderată, respectiv scădere moderată, de la ± 6% până la ±15% ;

creştere, respectiv scădere, de la ±16% până la ± 40%;

creştere accentuată, respectiv scădere accentuată, peste ±40%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: