3 iunie, 2015

cehCu 2 săptămâni înainte de termenul de judecată stabilit de Tribunalul Hunedoara, lista creditorilor care cer insolvența Complexului Energetic Hunedoara s-a mărit la 7.

Firma Brenntag SRL, distribuitor de produse chimice, s-a alăturat oficial, miercuri, părților în dosarul aflat pe rolul instanței din Hunedoara, următorul termen în proces fiind programat pe 18 iunie 2015.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Complexul Energetic Hunedoara înregistra, la de 31 martie 2015, datorii de 942,2 milioane lei. Complexul a încheiat anul 2014 cu pierderi de 356 milioane lei.


În ciuda situației financiare dezastroase, Guvernul Ponta a refuzat anul trecut solicitările FMI de restructurare a companiei.

Guvernul prelungește agonia CEH

În pericol de a-și înceta activitatea din cauza neachitării certificatelor verzi, Complexul Energetic a făcut, începând cu februarie 2015, diligențe pentru obținerea unui ajutor de stat, iar guvernul a solicitat acordul Comisiei Europene.

Acest acord a fost emis, însă condițiile impuse de Bruxelles au forțat guvernul să recurgă la o ”inginerie financiară” pentru ca ajutorul să fie acordat: săptămâna trecută, Guvernul a împrumutat Complexul Energetic pentru ca acesta să returneze contravaloarea unui alt ajutor de stat acordat în 2011.

Valoarea împrumutului a ridicat semne de întrebare, în condițiile în care conducerea CEH a solicitat puțin peste 90 de milioane lei, iar guvernul a acordat 160 milioane lei.


Surse din piața energiei au declarat cursdeguvernare.ro la momentul acordării împrumutului că o parte din bani vor fi utilizați pentru plata unor creditori ”de casă”.

creditori
Lista creditorilor. Click pentru mărire

După acordarea ajutorului de stat situația CEH se complică- compania trebuie în primul rând să restituie împrumutul acordat de guvern, apoi să prezinte un plan de restructurare. În paralel, compania trebuie să intre și în proces de reorganizare deoarece ajutorul de stat nu poate fi acordat sectorului minier, iar CE Hunedoara are în componență 4 mine, de a căror activitate trebuie să se despartă.

Rentabilitatea complexului practic nu există: Hunedoara vinde energie cu prețul de 78 lei/Mw în condițiile în care costurile de producție sunt de aproximativ 350 lei/Mw.

Societatea are în prezent 6.500 de angajați, o altă parte din banii împrumutați de guvern fiind destinați plăților compensatorii de care ar urma să beneficieze minerii disponibilizați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: