marți

23 aprilie, 2024

ce este OPEC

30 mai, 2023

Din acest articol vei afla ce este OPEC, ce state fac parte din această organizație și care este rolul său în economia globală.

Ce state sunt membre în OPEC

Acronimul OPEC vine de la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol. OPEC este o organizație permanentă interguvernamentală din care fac parte 13 țări exportatoare de petrol, și care coordonează și unifică politicile petroliere ale statelor membre.

Din OPEC fac parte Algeria, Angola, Republica Congo (Brazzaville), Guineea Ecuatorială, Gabon, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.

Ce este OPEC – scurt istoric


OPEC a luat naștere la Conferința de la Bagdad din 10-14 septembrie 1960, fiind fondată de Iran, Irak, Kuweit, Arabia Saudită și Venezuela. Formarea OPEC de către 5 țări în curs de dezvoltare și totodată producătoare de petrol a avut loc într-un moment de tranziție în peisajul economic și politic internațional: avea loc o amplă decolonizare și se apăreau tot mai multe noi state independente.

În primii 5 ani de existență, OPEC a avut sediul central la Geneva, în Elveția, însă ulterior – în anul 1965 – sediul său a fost mutat la Viena, în Austria. În anul 1968, OPEC a adoptat o „Declarație a politicii petroliere din țările membre”, care sublinia dreptul inalienabil al tuturor țărilor de a-și exercita suveranitatea permanentă asupra resurselor lor naturale în interesul dezvoltării naționale.

Până în 1969, numărul țărilor membre OPEC a crescut la 10. Ultima țară care s-a alăturat organizației a fost Republica Congo, în anul 2018.

Ce rezerve de petrol au țările OPEC

Revenind la ce este OPEC, trebuie menționat că, potrivit statutului organizației, „orice țară cu un export net de țiței substanțial, care are interese fundamental similare cu cele ale țărilor membre, poate deveni membru cu drepturi depline al organizației, dacă este acceptată de o majoritate de trei sferturi din membrii cu drepturi depline, inclusiv voturile concurente ale tuturor membrilor fondatori.”


În septembrie 2018, cele 13 țări membre erau responsabile de aproximativ 44% din producția globală de petrol și dețineau peste 81% din rezervele mondiale dovedite de petrol.

Ce este OPEC și ce scop are

După cum se arată pe site-ul oficial al organizației, obiectivul OPEC este de a coordona și unifica politicile petroliere ale țărilor membre, cu scopul de a:

  • asigura prețuri echitabile și stabile pentru producătorii de petrol
  • furniza petrol către țările consumatoare în mod regulat și eficient
  • asigura o rentabilitate echitabilă a capitalului pentru investitorii din industria petrolului
ce este OPEC
Foto: keridjackson / pixabay.com

Ce este OPEC și ce critici i se aduc

Dincolo de statutul oficial al organizației, OPEC a fost acuzată de-a lungul timpului că acționează ca un cartel, pentru a influența prețul petrolului cu scopul de a-și maximiza profiturile. De exemplu, din anii ’80 OPEC a început să stabilească obiective de producție pentru țările membre.

De regulă, atunci când obiectivele impuse sunt reduse (cantitatea de petrol produsă este mică), prețul petrolului crește. Acest lucru s-a întâmplat în 2008 și 2016, când organizația a decis să reducă oferta excesivă de petrol, dar și în 2022, când statele își reveneau după pandemie, cererea de petrol era în creștere, însă OPEC a decis să crească treptat cotele de petrol, sub nivelul cererii, ceea ce a păstrat prețul petrolului la un nivel ridicat.

De multe ori, economiștii au caracterizat OPEC drept un exemplu clasic de cartel care încearcă să diminueze concurența de pe piață, potrivit Wikipedia.org. Pe de altă parte, membrii OPEC preferă să-și descrie organizația drept o forță pentru stabilizarea pieței mai degrabă decât un cartel anticoncurențial.

Ce este OPEC – structura organizației

Conferința Ministerială este organul de conducere al OPEC și totodată autoritatea supremă în organizație. Conferința este formată din delegații conduse în mod normal de miniștrii petrolului din țările membre. Directorul executiv al Conferinței este secretarul general al OPEC.

Conferințele au loc de obicei la sediul central din Viena, cel puțin de două ori pe an. Când este necesar se organizează și sesiuni extraordinare.

Ce este OPEC – Arabia Saudită, liderul de facto al organizației

Fiecare stat membru are un vot, însă deoarece Arabia Saudită este cel mai mare și cel mai profitabil exportator de petrol din lume, acest stat este „lider de facto al OPEC”, potrivit Wikipedia.org.

Deși Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de petrol din lume, Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume. Astfel, în ceea ce privește producția de petrol, SUA s-au aflat pe locul întâi în anul 2022, cu 11,9 milioane de barili de petrol pe zi. Pe locul 2 s-a aflat Arabia Saudită, cu o producție de 10,6 milioane de barili de petrol pe zi.

În cazul exporturilor, Arabia Saudită s-a aflat pe locul întâi în 2020, cu 6,7 milioane de barili de petrol pe zi, la distanță față de locul al doilea (Rusia, cu 4,7 milioane de barili de petrol pe zi). Întrucât cea mai mare parte a petrolului produs este consumat intern, SUA s-au aflat pe locul 14 în clasamentul cu cei mai mari exportatori de petrol din lume (0,8 milioane de barili de petrol pe zi).

Foto: RJA1988 / keridjackson / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este OPEC ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Țările cu cele mai mari rezerve de gaze: TOP 42. Pe ce loc e România
Țările cu cele mai mari rezerve de petrol: TOP 49. România, locul 1 în UE

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: