vineri

19 aprilie, 2024

6 octombrie, 2014

România se numără printre statele europene cu cele mai mari procente de persoane descurajate (persoane apte de muncă, dar care şi-au pierdut orice speranţă de a-şi găsi un loc de muncă şi, din această cauză, au încetat să mai caute vreunul) în rândul şomerilor şi al forţei de muncă potenţiale, arată ultimul Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea.

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă în cazul fenomenelor negative de pe piaţa muncii, Eurostat a introdus în urmă cu câţiva ani noi indicatori pe care-i urmăreşte la capitolul ocupare: subocupare (persoane care doresc să lucreze mai multe ore şi sunt disponibile imediat), descurajaţi, şi persoane care îşi caută loc de muncă dar nu sunt disponibile să se angajeze imediat.

În primul trimestru al anului 2014, categoria „persoanelor descurajate” (care nu-şi mai caută un loc de muncă) reprezenta 4% din forţa de muncă din UE, în creştere cu 0,2 puncte procentuale, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut.


La această situaţie a contribuit creşterea continuă, din 2008, a procentului şomerilor de lungă durată (de peste 12 luni) – aceştia reuşesc mai greu să reintre pe piaţa muncii şi în cazul lor există o probabilitate mai mare de a rămâne în afara pieţei muncii atunci când economia îşi revine.

În funcţie de ponderea pe care o au persoanele subocupate şi cele descurajate în totalitatea forţei de muncă insuficient folosite, statele UE se împart în două mari grupe, potrivit Buletinului trimestrial al CE – România face parte din grupul celor unde predomină descurajaţii în totalul forţei de muncă potenţiale:

Redresarea, fragilă

Redresarea începută în primăvara anului 2013 rămâne fragilă şi îmbunătăţirea ocupării în Uniune este încă nesigură, potrivit ultimului buletin al Comisiei Europene privind ocuparea, raport ce prezintă evoluţiile înregistrate în primul trimestru al acestui an.

Ocuparea a crescut în majoritatea sectoarelor economice, în special în servicii. De asemenea, pe trend crescător se află şi numărul orelor lucrate, precum şi cel al contractelor full-time (pentru pirma oară după 2011).


În cazul joburilor nou create, cele mai multe sunt în continuare part-time sau temporare, iar şomajul continuă să rămână la niveluri record, arată însă raportul, în pofida semnelor pozitive apărute pe piaţa muncii n ultimele luni.

S-a îmbunătăţit şi situaţia tinerilor, dar şomajul în rândul acestora rămâne foarte ridicat în state precum Grecia, Spania şi Italia, iar aproape jumătate din joburile oferite tinerilor continuă să fie pe contracte temporare şi un sfert din ele, part-time.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: