Comisia Europeană (CE) a decis să lanseze procedura de infringement împotriva Poloniei, în cazul în care o nouă lege privind judecătorii va fi publicată oficial, potrivit Reuters.
CE este îngrijorată de puterea discreționară pe care legea ar conferi-o ministrului justiției, care ar putea decide, după „criterii vagi”, concedierea sau numirea judecătorilor, trimiterea la pensie sau prelungirea mandatelor lor.
De asemenea, legea introduce vârste de pensionare diferite pentru judecătorii femei (60 de ani) și bărbați (65 de ani).
„Noile reguli permit ministrului justiției să-și exercite influența asupra judecătorilor după criterii vagi de prelungire a mandatelor lor, subminând astfel principiul inamovabilității”, spune o declarație a CE, citată de Reuters.
Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat legea privind judecătoriile, dar a anunțat că nu va promulga legile privind reformarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii, votate de parlamentul polonez, în pofida amplelor proteste de stradă și a avertismentelor din partea liderilor UE.
Prim vice președintele CE, Frans Timmermans, a trimis vineri o scrisoare ministrului extern al Poloniei, invitându-l pe el și pe colegul său de la Justiție la Bruxelles, pentru relansarea dialogului.
Frans Timmermans spuse, miercuri, că s-ar putea ajunge la activarea articolului 7 din tratatul dela Maastricht, care declanșează procesu de suspendare a dreptului de vot al Poloniei, dacă Varșovia continuă aplicarea planurilor de sumbinare a independenței justiției.
Polonia are la dispoziție o lună să dea explicațiile și asigurările necesare.