vineri

26 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2013

Comisia Europeană a clasat joi șase proceduri de infringement care fuseseră deschise împotriva României, dar a inițiat alta și a decis continuarea încă uneia, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Printre cele șase proceduri de infringement închise de Comisie se numără și cea referitoare contracte ale Primăriei Sectorului 3 privind lucrări publice.

Situația de de infringement a fost rezolvată de autoritățile române prin încetarea efectelor acordului – cadru şi rezilierea contractelor subsecvente aflate în derulare, se arată într-un comunicat al MAE.


Anul trecut, Comisia Europeană a sesizat autoritățile române privind 77 de contracte de lucrări publice atribuite de Primăria Sectorului 3, cu încălcarea directivelor europene, în mandatul fostului edil democrat-liberal Liviu Negoiță.

Președintele Autorității Naționale pentriu Reglemenatrea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu, a precizat în octombrie 2012 că acele contracte erau pe bani publici interni, nu din foncuri europene, încă Comisia a intervenit pentru că era vorba despre încălcarea dreptului comunitar privind achizițiile publice.

”Noi trebuie să înţelegem că bugetul Uniunii Europene nu este alimentat de bugetul Statelor Unite ale Americii. Bugetul Uniunii Europene este alimentat din bugetele naţionale ale celor 27 de ţări membre. Acesta este motivul pentru care sesizarea cu privire la cele 77 de contracte de la Primăria sectorului 3 Bucureşti a venit de la Uniunea Europeană, pentru că Uniunea Europeană are grijă de tot ce înseamnă achiziţie publică într-un stat membru, nu numai de achiziţiile publice dintr-un stat membru care sunt efectuate din finanţări care vin de la bugetul Uniunii Europene”, a spus Vlădescu.

Referitor la clasarea celor șase proceduri de infringement, agentul României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Răzvan Horațiu Radu, a subliniat importanța cooperării instituțiilor românești.


”Acest rezultat nu ar fi putut fi obţinut fără o cooperare eficientă la nivel instituţional intern”, a spus subsecretarul de stat din MAE.

Procedurile de infringement deschise privesc faciolități fiscale în cercetare și TVA la leasing

În schimb, Comisia Europeană a decis joi să deschidă o nouă procedură de infringement privind acordarea unor facilități fiscale pentru sectorul de cercetare-dezvoltare, potrivit unor surse.

Această procedură se află în prima fază – de punere în întârziere, urmând ca autoritățile române să dea explicațiile referitoare la această chestiune Comisiei Europene.

Într-o fază mai avansată, de punere în întârziere suplimentară, a intrat o altă procedură de infringement, privind taxa pe valoare adăugată aplicată la contractele de leasing.

Comisia Europeană cere ca statul român să nu perceapă TVA de la companii care dau în leasing bunuri pentru ratele care nu au fost plătite de utilizatorii bunurilor respective. Recent, însă, Guvernul a modificat normele de aplicare la Codul fiscal pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor Comisiei.

Din totalul de 406 acţiuni declanşate împotriva României de la data aderării, 366 au fost clasate de Comisia Europeană până la data de 24 ianuarie 2013, iar una a fost respinsă de Curtea de Justiţie UE ca inadmisibilă, susține MAE.

Potrivit ministerului, în prezent, sunt în curs 39 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate fiind în fază precontencioasă. Dintre acestea, 30 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 9 necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

Curtea de Justiţie UE nu a pronunţat împotriva României nicio hotărâre de condamnare, iar pe rolul CJUE nu se află nicio acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşată împotriva României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: