joi

28 martie, 2024

5 iunie, 2018

CCR a respins marți sesizarea referitoare la modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Reglementarea face parte din pachetul de trei legi ale Justiției atacate la CCR de șeful statului luna trecută.

„Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a constatat depăşirea termenelor de sesizare a Curţii Constituţionale, deoarece sesizarea a fost înregistrată pe rolul instanţei constituţionale în data de 11 mai 2018, cu depăşirea termenului de 10 zile prevăzut de art.77 alin.(3) din Constituţie, care, în speţă, a început să curgă din data de 30 martie 2018, când Parlamentul a trimis legea spre promulgare, ulterior reexaminării acesteia întemeiate pe Decizia Curţii Constituţionale nr.61 din 13 februarie 2018.


Prin urmare, Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege şi Constituţie pentru a putea fi analizată pe fond, fiind depăşit stadiul procedurii constituţionale în care ar fi putut fi formulate critici de neconstituţionalitate cu privire la prevederile legale reexaminate”, se arată într-un comunicat al Curții.

Conform procedurii, președintele este obligat să promulge legea în 10 zile de la primirea deciziei CCR prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

În momentul trimiterii pachetului la Curte, președintele Klaus Iohannis declara că legile respective nu sunt conforme cu Constituția și cu standardele europene, chiar dacă s-au reîntors la Parlament după decizii de neconstituționalitate date de CCR.

De asemenea, el solicita CCR să nu se pronunțe foarte curând, ci să aștepte răspunsul venit de la Comisia de la Veneția:


Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția.

De aceea, fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență”, anunța șeful statului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: