Judecătorii Curții Constituționale au respins marți, cu unanimitate, sesizarea prin care Guvernul contesta procedura de demitere a executivului în sesiune extraordinară a Parlamentului.
Comunicatul CCR:
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.
Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.
Decizia CCR, scrie G4Media citând surse din interiorul instituției, stabilește că o moțiune de cenzură poate fi depusă în sesiune extraordinară și votul poate fi dat și în altă sesiune decât cea în care a fost depusă o moțiune, conform sursei citate.
Parlamentul va finaliza, prin urmare, procedura începută în luna august, în sesiunea extraordinară.
Respectiva moțiune de cenzură, depusă de PSD, a fost dezbătută și programată pentru votul în plen pe 31 august. Nu s-a ajuns însă la vot, întrucât nu a existat cvorum, iar social-democrații au decis să nu mai continue procedura în sesiunea ordinară începută la 1 septembrie și să aștepte decizia judecătorilor CCR.
În sesizare, Executivul, prin premierul Ludovic Orban, a solicitat CCR să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, „generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia”.
2 răspunsuri
Cred ca decixia CCRZ este partinitoare; sigur, o motiune de cenzura se poate depune oricand dar revenirea labdezbatere in alta sesiune parlamentara ar insemna ca se poate face oricand in cele doua sesiuni ale parlamentului ori legal este: o motiune intr-o sesiune !
Cred ca decizia CCR este partinitoare; sigur, o motiune de cenzura se poate depune oricand dar revenirea la dezbatere in alta sesiune parlamentara ar insemna ca se poate face oricand in cele doua sesiuni ale parlamentului ori legal este: o motiune intr-o sesiune !