Magistrații Curții Constituționale au decis, în unanimitate, că este neconstituțional ca un membru CSM ales pe un post vacantat să aibă un mandat plin. Articolul care reglementează durata mandatului de membru CSM este constituțional doar în măsura în care persoana respectivă ocupă postul pentru perioada ce a mai rămas din mandat.
Excepția ridicată a vizat dispozițiile art.54 alin.(1) teza întâi din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
„Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii”.
Excepția a fost ridicată după ce o decizie a Senatului, din 7 martie, a modificat modul de calcul al duratei mandatului membrilor CSM.
Potrivit deciziei Senatului, împlinirea termenului de şase ani pentru un mandat CSM se face individual, pentru fiecare mandat de la data validării acestuia, şi nu în ianuarie 2017, când se împlinescu şase ani de la investirea din 2011 a actualului Consiliu Superior al Magistraturii.
CCR a decis joi:„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.54 alin.(1) teza întâi din Legea nr.317/2004 sunt constituţionale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani”, menționează un comunicat al Curții.
Explicația CCR
„Durata mandatului constituţional şi legal al Consiliului vizează autoritatea publică, în ansamblul său, în vreme ce persoanele alese dobândesc calitatea de membru al acestuia şi o exercită până la împlinirea termenului de 6 ani.
Prin urmare, având în vedere trăsătura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi membrii.
Cu alte cuvinte, persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, îşi vor îndeplini atribuţiile legale şi constituţionale de la data validării sau alegerii în funcţie, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.
Orice interpretare contrară, în sensul că fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat întreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri, este neconstituţională”, se explică în comunicatul CCR.
Așadar, mandatul tuturor membrilor CSM, inclusiv al celor opt persoane numite numite pe posturile eliberate în ultimii ani, va lua sfârșit în ianuarie 2011.