vineri

29 martie, 2024

30 ianuarie, 2019

Legea ce urma să-i aducă Avocatului Poporului o pensie specială similară celei încasate de judecătorii CCR a fost declarată miercuri parțial neconstituțională.

Reglementarea prevedea că Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, dar CCR susține că se încalcă legea fundamentală prin această raportare a pensiei Avocatul Poporului la venitul unui judecător constituțional, conform Mediafax.

Legea a fost inițiată senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, și a fost considerată o recompensă pentru Victor Ciorbea, cel care s-a dovedit de atâtea ori folositor coaliției de guvernare prin pasivitatea sa, adică refuzul de a ataca la CCR OUG-uri controversate.


Proiectul se întoarce la Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR.

Comunicatul CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi în privința pct.I din dispozitiv și cu majoritate de voturi în privința pct.II din dispozitiv, a decis:

1. A admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.8 [cu referire la art.9 alin.(4)], art.I pct.9 [cu referire la art.9 alin.(41 )] și art.I pct.15 [cu referire la art.11 alin.(12)-(13)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului sunt neconstituționale.


2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.10 [cu referire la art.9 alin.(6)], art.I pct.65 [cu referire la art.552 alin.(1), (2) și (4)] și art.I pct.67 [cu referire la art.57 alin.(2) și (4)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, precum și legea în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Ce prevede, la art. I pct. 8, Legea declarată miercuri neconstituțională:

  • Avocatul Poporului, precum şi persoanele care au exercitat funcţia de Avocat al Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare.”

La art. I pct. 9 din legea criticată se prevede că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează conform legii.

Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale prevede la articolul 71:

  • Art.71. – (1) Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.
    (2) În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exerciţiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1).

Dacă se raportează la veniturile judecătorilor constituționali, Victor Ciorbea va avea o pensie specială cu aproximativ 12.000 de lei mai mare decât cea calculată la veniturile sale de acum, care ar fi de de aproape 16.000 lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: