5 iunie, 2019

CCR a respins miercuri solicitările USR de invalidare a numirilor lui Gheorghe Stan (foto) și Cristian Deliorga, propunerile deputaților și senatorilor pentru ocuparea celor două posturi de judecători constituționali rămase libere. Prin urmare, cei doi își vor prelua curând mandatul de nouă ani.

Pe de altă parte, CCR a amânat pentru a cincea oară sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în corupție la instanțele de fond.

Procurorul Gheorghe Stan conduce de la sfârșitul lunii ianuarie controversata Secţie specială pentru investigarea magistraţilor și a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare. Stan a apărat OUG 7, în prima sa declarație de presă în fruntea Secției, spunând că aceasta a fost necesară. El a devenit cunoscut după ce Secția pe care o conduce a deschis un dosar pe numele Laurei Codruţa Kovesi și a încercat să preia abuziv marele Dosar Tel Drum.


Cristian Deliorga este judecător, a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM. În trecut a fost cercetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiță.

În CCR ajunge și Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, mandatul acesteia fiind semnat luni de președintele Klaus Iohannis. Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu.

CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare dintre autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.


Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.

Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.

Ceilalți judecători de la CCR:

Valer Dorneanu (72 de ani) a fost numit la CCR de Camera Deputaților, cu sprijinul PSD și UDMR, în 2013, după ce timp de 3 ani a fost Avocat al Poporului, post în care a fost numit tot de Parlament și tot la propunerea social-democraților.

Livia Stanciu, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în Trofeul Calității, din cel care a pronunțat sentința în Dosarul referendumului (Liviu Dragnea) și în Dosarul Valiza (Gigi Becali).

Daniel Morar – a fost procur-șef al DNA, cel care a făcut instituția să funcționeze.

Marian Enache– între 1990 și 1992 a fost deputat și vicepreședinte FSN (strămoșul actualului PSD). A mai fost deputat (PSDR), între 1996 și 2000. În 2012 a fost ales în Camera Deputaților, din nou,  dar ca reprezentant al UNPR. A fost și consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia.

Attila Varga – de 27 de ani este deputat UDMR.

Mona Pivniceru – judecătoare și fost minsitru al Justiției, apropiată a condamnaților Relu Fenechiu și Mihail Vlasov (a fost propusă la CCR de către PNL).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: