joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2020

Numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ este constituțională, au decis miercuri, cu unanimitate de voturi, judecătorii CCR. Este singura instituție la care mandatul președintelui nu are limită de timp.

Fostul ministru al Justiției pe mandatul căreia a fost aprobată OUG 13 în 2017 a fost numit pe 20 octombrie, cu 185 de voturi ale deputaților și senatorilor.

Contracandidatul său, Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.


Sesizările pe care s-a pronunțat CCR, după mai multe amânări, au fost depuse de USR și de PNL.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Printre alte argumente, contestarii numirii au arătat că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993.

El este cel care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea, inițiative ce au dus la proteste ample ale societății civile, la care au participat sute de mii de persoane.


„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, menționa sesizarea de neconstituţionalitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: