Numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ este constituțională, au decis miercuri, cu unanimitate de voturi, judecătorii CCR. Este singura instituție la care mandatul președintelui nu are limită de timp.
Fostul ministru al Justiției pe mandatul căreia a fost aprobată OUG 13 în 2017 a fost numit pe 20 octombrie, cu 185 de voturi ale deputaților și senatorilor.
Contracandidatul său, Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi.
Sesizările pe care s-a pronunțat CCR, după mai multe amânări, au fost depuse de USR și de PNL.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.
Printre alte argumente, contestarii numirii au arătat că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993.
El este cel care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea, inițiative ce au dus la proteste ample ale societății civile, la care au participat sute de mii de persoane.
„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, menționa sesizarea de neconstituţionalitate.