Lămurirea celor 116 de cazuri de „reinfectare” cu SARS-CoV-2, înregistrate în Coreea de Sud, este esențială pentru a ști la ce se poate aștepta omenirea în viitoarele luni și, mai ales la toamnă, când se prognozează un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, atrag atenția specialiștii.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat crearea unui grup de lucru pentru studierea cazurilor raportate de Coreea de Sud, pentru a se stabili cu certitudine dacă este o nouă infectare sau o reactivarea a viruslui rămas în organism.
Astfel, se va putea estima dacă imunizarea populațiiei oferă o siguranță, în așteptarea vaccinului anti-Covid.
Sir Jeremy Farrar, fost profersor la Oxford și expert în boli infecțioase la Wellcome Trust, susține că întoarcerea virusului este inevitabilă. Vor exista, potrivit specialistului britanic, un al doilea și chiar al treilea val de boli provocate de coronavirusul de Wuhan.
De aceea, a devenit vitală înțelegerea modului în care cei care au fost deja expuși dobândesc imunitate și cum funcționează imunitatea în cazul Covid-19
Coreea de Sud, exemplu de combatere a epidemiei (pentru că a avut suficiente teste, produse în țară, pentru a testa un număr mare de persoane, a reușit să-i identifice rapid pe cei infectați și să-i izoleze), a raportat aproape 100 de cazuri de reinfectare. Persoanele acestea păreau recuperate, au ieșit negativ la cele două testări simultane de la finalul perioadei de izolare, dar au revenit la unitățile sanitare (sau au ajuns pentru prima dată, întrucât înainte nu a fost nevoie de spitalizare), și au fost diagnosticate din nou cu Covid-19.
„Este fundamental să înțelegem dacă e vorba de o infecție care a persistat în organism, iar virusul s-a reactivat, ori dacă avem de-a face cu situația în care pacientul s-a infectat a doua oară. Și una, și cealaltă dintre variante sugerează că, în cazul unora cel puțin, imunizarea nu s-a încheiat, iar acest lucru are implicații majore asupra dezvoltării unui vaccin și capacității populației de a se proteja de un al doilea val”, adeclarat Sir Jeremy Farrar.
Reamintim că, în cazul Covid-19 și al gripei, la o imunizare de 60 – 65% a populației (prin imunizare colectivă sau vaccinare) nu există risc de transmitere comunitară, în timp ce la rujeolă, de exemplu, gradul de vaccinare (imunizare prin vaccin) necesar este de 95%.
Coreea de Sud – 25 de noi cazuri, dar îngrijorări privind „reîmbolnăvirile”
Potrivit Reuters, Coreea de Sud a raportat luni doar 25 de noi cazuri, dar este îngrijorată de creșterea numărului de reîmbolnăviri.
Jeong Eun-kyeong, directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din Coreea de Sud, a declarat pentru Reuters că e mai posibil ca acestea să reprezinte o reactivare a viruslui, nu o reinfectare.
„Mergem mai mult pe ideea reactivării, dar efectuăm un studiu cuprinzător”, a afirmat Jeong.
Unii specialiști spun că ar putea fi o problemă cu corectitudinea testelor. Cert este că în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere alarmantă, numărul acestor testări pozitive după vindecare dublându-se.
Autoritățile se grăbesc să limpezească această chestiune, cu atât mai mult cu cât măsurile stricte de distanțare sociale s-ar putea încheia pe 19 aprilie. Premierul Chung Sye-kyun a anunțat că urmează o analiză a situației, pentru a se vedea dacă ieșirea din casă doar pentru motive esențiale poate fi eliminată, pentru a se trece pe măsuri de siguranță de rutină. În Coreea, măsurile acestea de rutină înseamnă, printre altele, purtarea măștii în spațiul public.
Statistica din Coreea de Sud:
- 10.537 cazuri confirmate
- 217 decese
- 7.447 vindecări