marți

23 aprilie, 2024

26 aprilie, 2011

Ministerul Finanţelor Publice, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, recunoaşte că a omis să raporteze la Eurostat şi pierderile compaiilor CFR Infrastructură şi Termoelectrica, însă susţine că autorităţile române nu au nicio problemă privimd raportările la oficiul european de statistică.

Într-o declaraţie de presă susţinută marţi, Gherghina a arătat cp decizia privind trecerea pierderilor celor două companii de stat în bugetul general consolidat a fost luată în la sfâşitul lunii martie, când trebuia deja închisă raportarea către Eurostat.

”Statistica face un test de două ori pe an la companiile cu capital majoritar de stat. Verificarea arată dacă acestea nu îşi acoperă din veniturile proprii cel puţin 50% din cheltuielile de funcţionare. Dacă sunt asemenea companii acestea sunt retratate şi luate de la sectorul economic şi duse în cel bugetar. Anul acesta s-a făcut testul şi au intrat în discuţie pentru retratare CFR Infrastructură şi Termoelectrica”, a explicat Gherghina.


 

(Citeşte AICI cum a început controversa datelor pe care Eurostat le-a considerat incorecte)

 

El a precizat că tratarea suplimentară şi analiza companiilor s-a făcut pentru minimum patru ani, din care anii 2007, 2008 şi 2009 s-a raportat pe bilanţ şi fondul pe de profit şi pierderi, iar pentru 2010, pe date provizorii, pentru că bilanţurile trebuia depuse 31 martie ale anului 2011.

”Este adevărat că decizia finală ca să fie incluse în buget cele două companii a fost luată cu câteva zile înainte de sfârşitul lunii martie, când trebuia închisă raportarea către Eurostat. Însă, de comun acord, s-a stabilit ca, pentru a da cifre cât mai corecte, să le raportăm la finele lunii septembrie, dar noi avem obligaţia de a face notificarea fiscală provizorie la 31 martie, iar cea finală la 30 septembrie. Acum au fost transmise şi pentru aceste companii datele către Eurostat”, a explicat secretarul de stat din MFP.


Potrovit acestuia, România a negociat în acordul cu Comisia Europeană, un deficit de 6,8% din PIB pe cash şi de 7,3% din PIB pe ESA (sistemul european de calcul) în anul 2010.

El a susţinut astfel că şi dacă sunt incluse pierderile celor două companii în deficit România tot se va încadra în ţinta conventită cu Comisia Europeană, ajungând la maximum 6,9% din PIB, în sistemul ESA.

”S-a realizat pe ESA, fără includerea acestor două companii, un deficit de 6,4% şi din calculele noastre, probabil, vom ajunge după includerea lor la 6,8-6,9% din PIB, oricum sub 7,3% stabilit cu CE, de aceea au spus că sunt sub rezerve aceste cifre”, a susţinut Gheorghe Gherghina.

El a subliniat că România nu are probleme privind raportările de date către Eurostat.

”Deficitul bugetar nu depăşeşte în momentul de faţă pragul de 200 milioane lei stabilit cu Comisia Europeană pentru calculul deficitului bugetar prin cele două sisteme, respectiv metoda contului financiar şi a celui nefinanciar. Datele privind conturile financiare pentru calcularea deficitului sunt verificate de BNR, iar cele nefinanciare de către Institutul Naţional de Statistică. La ora actuală nu avem nici o problemă pentru că am introdus în raportările noastre şi pierderile companiilor de stat CFR Infrastructură şi Termoelectrica”, spus oficialul guvernamental.

Eurostat a calculat pentru România un deficit bugetar de 6,4% din PIB aferent anului 2010, însă oficiul din Luxemburg a menţionat că are rezerve privind exactitatea datelor transmise de România, în baza cărora s-au făcut raportările.

Autorităţile de la Bucureşti au anunţat în luna ianuarie un deficit bugetar de 6,58% din PIB, sub ţinta de 6,7% convenită cu FMI, CE şi BM pentru anul 2010, însă modalitatea de calcul folosită la Bucureşti diferă de cea europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: