vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 noiembrie, 2012

Acţiunea procurorilor DIICOT, care cercetează presupuse fraude bancare, a fost declanşată la cererea băncilor comerciale implicate, în urma unor plângeri penale înaintate de acestea, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse bancare.

Printre cei cercetați de procurori se numără vicepreședintele BRD – Cercel Duca Alexandru Claudiu și Șaramet Aurel, directorul Fondului național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Băncile prejudiciate sunt BRD, BCR și CEC.


„Controalele s-au derulat în urma unor plângeri penale înaintate de băncile comerciale. Plângerile au pornit de la bănci, care au descoperit fraude în dosare de credit”, au precizat sursele citate.

Surse din Asociaţia Română a Băncilor au precizat, pentru AGERPRES, că ARB, prin statutul său de organizaţie profesională, „nu se implică în politica comercială a băncilor”. Supraveghetorul sistemului este Banca Naţională.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei, grupare specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

La nivel de sistem bancar, volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale este între 250 – 300 de miliarde de euro.


La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

BRD: Activitatea Băncii nu este afectată

Astăzi, 1 noiembrie 2012, BRD – Groupe Societe Generale a luat cunostință de o acțiune întreprinsă de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este în curs de desfășurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penală referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment și BRD ramâne la dispoziția autorităților pentru a furniza orice informație necesară legată de acest caz – se arată într-un comunicat al băncii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: