Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu şi i-au fixat o cauţiune în valoare de un milion de euro în cazul acestuia, anunță un comunicat al DNA.
Fostul ministru are 10 zile pentru a depune cauțiunea.
„De asemenea, faţă de inculpatul Vlădescu Sebastian a fost fixată o cauţiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiaşi unităţi de Parchet”, precizează comunicatul.
Sebastian Vlădesc este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi luat o mită de aproximativ un milion euro, într-un dosar care privește modernizarea infrastructurii CFR.
Mita totală din acest dosar se ridică la circa 20 de milioane de euro și a fost dată de asociaţia de firme din Austria, Swietelsky – Wiebe – Takenaka, pentru obținerea și derularea contractului de modernizare a magistralei de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
„Procurorii dețin indicii și suspiciuni rezonabile că între 2005-2014, oficiali români și apropiați ai acestora ar fi pretins și primit suma de 20 de milioane de euro pentru aprobarea unor contracte și plata facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsoanele de cale ferată”, declara săptămâna trecută Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.
Procurorii spun că Sebastian Vlădescu şi Costea Ionuţ, un fost angajat al Ministerului Finanţelor, alături de un apropiat al conducerii CFR, cereau3,5% din banii pe care firma străină urma să-i primească pentru reabilitarea căii ferate.
Lucrările de modernizare a magistralei Bucureşti-Constanţa, în lungime de 225 km, au început în 2006, când Sebastian Vlădescu era ministrul finanţelor publice în cabinetul Tăriceanu.
În acelaşi dosar este acuzat şi fostul deputat Cristian Boureanu, care a primit, între 2010 şi 2017, o mită de peste două milioane de euro.
Cumnatul lui Mircea Heorană, Ionuț Costea, fost director Exim Bank și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a primit și el aproximativ 4,5 milioane de euro, în baza unor contracte fictive încheiate cu firme deținute sau controlate de către persoane apropiate. De asemenea, a beneficiat de decontarea contravalorii serviciilor turistice efectuate de el și membrii familiei în perioada 2008-2014, a primit folosința unui autoturism de lux și i s-a plătit aportul la majorarea capitalului unei firme, susțin procurorii DNA.