joi

28 martie, 2024

11 octombrie, 2017

Președintele regiunii autonome Catalonia, Carles Puigdemont, a semnat marți seara, împreună cu parlamentari din majoritatea sa, o declarație de independență pe care imediat a suspendat-o, ”chemând la dialog”.

Guvernul spaniol a anunțat imediat o ședință de urgență ce va avea loc miercuri dimineața.

Declarația de independență a fost semnată de 72 de membri ai parlamentului Cataloniei, după discursul lui Puigdemont, și are o valoare simbolică, nu și legală, deoarece nu a existat un vot în cameră pe acest document și nici nu este datat, scrie telegraph.uk.


The New York Times scrie că situația a creat multă confuzie printre separatiști, parlamentari pro-suveranitate explicând că documentul nu trebuie văzut ca altceva decât o oportunitate de a negocia cu Madridul independența Cataloniei.

Carles Puigdemont așteaptă ca cea mai profundă criză politică trăită de Spania în ultimii 40 de ani să se încheie prin negocieri cu Madridul, eventual sub mediere internațională.

Negocieri ce ar trebui să ducă, în opinia liderului catalan, la independența votată la referendum – fiind clar impasul în care oficialii catalani au intrat singuri: este exclus ca Madridul să accepte cedarea de suveranitate asupra regiunii.

„Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot.


Nu avem nimic împotriva Spaniei. Vrem să ne înțelegem mai bine cu Spania, Relația nu mai funcționează de mulți ani și acum este imposibilă”, a declarat Carles Puigdemont, în fața Parlamentului regiunii Catalonia, într-un pasaj din discurs în care a folosit limba spaniolă, adresându-se spaniolilor.

Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept să fim un stat independent sub forma unei republici”, a spus Puigdemont, chiar înainte de a aunța suspendarea declarației de independență.

„Pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului… Azi, facem un gest de responsabilitate în favoarea dialogului”, a adăugat președintele catalan, explicând că nu dorește escaladarea tensiunilor.

Anunțul a fost făcut după 20 de minute de la începerea declarației din Parlament, un discurs așteptat cu nerăbdare nu doar în Spania, ci în toată Europa.

Potrivit presei spaniole, liderul catalan intenționa să declare independența regiunii, dar a cedat sub presiunea internațională din ultimele zile.

Este al doilea pas înapoi făcut de catalani în cele nouă zile scurse de la referendumul în care 90% din participanții la scrutin au votat în favoarea formării satului independent catalan.

Referendumul a fost marcat de violențe din partea poliției spaniole, care a încercat să blocheze referendumul considerat neconstituțional.

Deși a promis că va declara unilateral independența Cataloniei, Puigdemont a amânat termenul, încercând să găsească ajutor internațional pentru nedierea negocierilor cu executivul spaniol.

Ajutor care nu a venit de niciunde.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a avertizat guvernul regional din Catalonia că a ales să ignore legea, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a spus că eventualul stat Catalonia nu va fi țară membră, iar mai mulți lideri UE au declarat că subiectul o problemă internă a Spaniei.

Marți, președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut liderului catalan să renunțe la declararea independenței și să înceapă dialogul cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

„Azi, vă cer să respectați ordinea constituțională și să nu anunțați o decizie ce va face imposibil dialogul”, a spus Tusk.

 

Declarația lui Carles Puigdemont a fost urmărită în stradă, unde au fost instalate ecrane uriașe, de mii de activiști pro-independență, unii înfășurați în steaguri catalane.

Forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare în jurul parlamentului, capitala regiunii, Barcelona, fiind survolată toată ziua de elicoptere ale poliției spaniole.

A circulat chiar informația pe surse că președintele regiunii ar fi urmat să fie arestat la ieșirea din Parlament, în cazul declarării independenței.

În sprijinul lui Carles Puidegmont, fermierii au venit în apropierea Parlamentului, cu câteva zeci de tractoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: