10 noiembrie, 2016

globalizareVictoria surprinzătoare a lui Donald Trump în prezidențialele americane creează deja câștigători și perdanți printre companiile din piețele și industriile din întreaga lume, de la producătorii de armament și furnizorii acestora, la cei din domeniile farmaceutic, energetic, petrol și minerit – mai ales.

Investitorii la bursele lumii au premiat, respectiv au sancționat prompt pe câștigători, respectiv pe perdanți, încă din prima zi de după victoria candidatului republican.

Reacţia investitorilor faţă de anumite acţiuni este un indiciu de fapt al problemelor cu care se vor confrunta diferite tipuri de afaceri, ca urmare a politicii pe care Donald Trump a anunţat că o va promova.

O problemă numită Mexic


Mexicul a devenit brusc o grijă pentru afacerile Europei, după alegerea lui Donald Trump.

Înrăutățirea relațiilor SUA cu Mexicul afectează și mari companii europene ale căror acțiuni au înregistrat scăderi semnificative la burse, şi numai ca urmare a deprecierii monedei mexicane.

Producătorii auto care au unități de producție în Mexic, Daimler, BMW și Fiat Chrysler, și-au văzut cu toţii acţiunile scăzând iniţial cu mai mult de 3%, înainte ca pieţele să se calmeze şi cotaţiile să înceapă să recupereze din pierderi, notează Financial Times şi Bloomberg.

BBVA, banca spaniolă care își trage aprohimativ jumătate din profit din Mexic și compania din domeniul alimentar Tate & Lyle, care obține 10% din venituri în peso-ul mexican, au pierdut 6% , respectiv 12% din valoarea lor de piață.


Pe de altă parte, producătorul de metale preţioase Fresnillo, care plăteşte cele mai multe din facturile sale în pesos, a fost unul dintre mari câştigători ai zilei, cu 12%.

Farmaceutice și asigurări

La fel, au răsuflat uşuraţi producătorii de medicamente şi investitorii lor, care fuseseră îngrijoraţi că vor pierde din cauza eventualei aplicări a unei politici mai severe , promovate de Hillary Clinton. Novo Nordisk, căruia mediul comercial din SUA i-a fost ostil tot anul, a câştigat 4%,

Multinaţionale precum compania de asigurări Allianz se tem de o încetinire a comerţului cu SUA, potrivit unei declaraţii a directorului general Oliver Bäte, citată de FT.

Afaceri militare, minerit, petrol

Acţiunile producătorilor de armament şi de dispozitive de apărare precum Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Raytheon Co au înregistrat cele mai mari câștiguri de de la criza financiară din 2008 încoace.

„Acţiunile din apărare oferă investitorilor paradisul sigur pentru a-şi pune banii. Totuşi, restricția privind imigrația musulmană ar face mai puţin probabile exporturile în țările din Orientul Mijlociu”, a declarat Richard Aboulafia, un analist al Fairfax, citat de Bloomberg.

În domeniul cărbunelui, alegerea lui Donald Trump a dat aer proaspăt într-o industrie care se luptă cu datorii și cu cea mai gravă criză a prețurilor în ultimele decenii. Robert Murray, magnatul cărbunelui a declarat că victoria republicanului a marcat o „zi mare pentru America” și că așteaptă cu nerăbdare să o politică națională care să aşeze toate sursele de energie în termeni echitabili.

Cotaţiile obligațiunilor companiei Murray Energy Corp, a lui Robert Murray, au crescut la cel mai ridicat din 16 luni.

Resuscitarea cărbunelui în SUA ar avea efecte pe toate piețele energetice ale lumii.

Şi în domeniul petrolului și gaze naturale a revenit optimismul. Donald Trump este un adept al exploatării prin fracturare şi a promis să deschidă mai multe terenuri federale pentru industriile extractive.

În fine, ambițiile expansioniste ale Chinei au primit un nou impuls prin alegerea lui Donald Trump, datorită discursului său ambivalent cu privire la angajamentele militare în Japonia și în Coreea de Sud și care ar putea încuraja ambițiile președintele Xi Jinping în estul și sudul Mării Chinei – subiecte dureroase în geopolitică.

Avertismente

Liderii de afaceri europeni au cerut preşedintelui ales al SUA să evite unele dintre comentariile sale anti-corporatiste. Al 45 lea preşedinte al SUA este un antreprenor. Sperăm ca deciziile sale vor fi conduse de rațiune politică și economică”, a declarat Emma Marcegaglia, șeful grupului de lobby BusinessEurope”, citată de Financial Times.

De asemenea, directori executivi de la mai mult de 1100 de companii americane l+au avetizat pe Donald Trump într-o scrisoare deschisă că este „o nevoie urgentă de a restabili încrederea în instituțiile noastre economice și guvernamentale vitale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: