sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 octombrie, 2017

Cartel Alfa, confederația cu cei mai mulți sindicaliști din sectorul privat, a transmis o scrisoare deschisă adresată PSD, în care solicită partidului să oprească transferul taxelor sociale de la angajator la angajat. 

„Pentru capital s-a renunţat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusă tot în programul actual, deci se poate, dacă se doreşte, şi pentru oameni. (..) În contextul în care, în toată Europa, există o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse în Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care să readucă echilibrul în distribuţia rezultatelor economice, România merge în direcţia inversă, retrograd şi iresponsabil faţă de viitor şi de cetăţenii săi”, scrie cartel Alfa.

Confederaţia explică în scrisoare că angajatul va fi prejudiciat şi pe termen scurt, şi pe termen lung.

  • pierderi imediate – creșterile promise nu vor fi simțite net – „Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor”.
  • pe termen lung, orice creștere a salariului va însemna o valoare netă mai mică decât acum – „Spre exemplu, pentru fiecare creştere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei”.

Reamintim că negocierile dintre guvern și sindicate pe acest subiect s-au încheiat vineri cu concluzia că Executivul nu renunță la transfer.

Fără acest transfer al contribuțiilor, pică întreaga construcție a sistemului de salarizare din sectorul public, întrucât bugetul nu poate suporta impactul de 63 de miliarde de lei până în 2022, cât ar însemna aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea.

Cu mutarea contribuțiilor, potrivit calculelor guvernului, impactul va fi de 42 de miliarde până în 2022.

În finalul întâlnirii, premierul le-a spus sindicaliștilor că vor fi informați în privința deciziei luate după ce guvernanții se vor întâlni și cu patronatele.


Guvernul a explicat că nu se mai poate renunța la transfer, întrucât a intrat în vigoare prima componentă a pachetului de modificări privind munca și impozitarea acesteia – Legea salarizării.

Legea salarizării aduce majorări cu 25% ale salariilor brute, dar acest lucru se face prin artificiul modificării bazei de calcul al salariului brut prin creșterea acestuia cu 22,75%, cât reprezintă sarcina angajatorului în ceea ce privește contribuțiile sociale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: